Ştiri locale

Recensământ 2022: Peste 13.600 de chestionare au fost completate în judeţul Covasna

Peste 13.600 de chestionare au fost completate în judeţul Covasna, în perioada 14 – 25 martie, în etapa de autorecenzare a Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor, localităţile din mediul urban fiind pe primele locuri.

Șefa Direcției Județene de Statistică (DJS) Covasna, Andrea Illés, a precizat că cifra nu se referă la numărul persoanelor recenzate, iar o parte dintre chestionare cuprind doar date referitoare la locuințele secundare neocupate, deținute de respondenți.

Publicitate

În prima săptămână de la debutul etapei de autorecenzare, municipiul Sfântu Gheorghe s-a clasat pe primul loc în județ, cu cele mai multe chestionare completate de populaţie, în vreme ce localitățile Malnaș, Dalnic și Bixad au avut cele mai puține chestionare completate.

„Până în ziua a 11-a au fost completate 13.657 de chestionare la nivel de judeţ, este vorba despre numărul chestionarelor completate şi nu numărul persoanelor recenzate. O parte dintre aceste chestionare pot cuprinde doar date legate de locuinţele secundare neocupate. Pentru prima săptămână, Sfântu Gheorghe este pe primul loc având cele mai multe chestionare completate, urmat de Târgu Secuiesc şi Covasna, deci mediul urban. Localitățile Malnaş, Dalnic şi Bixad aveau, luni, cele mai puţine, 8-11 chestionare completate. Oamenii vin la punctele amenajate de primării, şi în medul rural, şi în cel urban observ că oamenii sunt deschişi pentru această procedură şi se deplasează la punctele ARA. În mediul urban se vede clar că ambele merg bine, atât autorecenzarea, în online, cât şi recenzarea asistată la punctele ARA. În comune şi sate am observat că se duc la punctele ARA, nu pot spune care e vârsta persoanelor care se deplasează la aceste puncte dar oamenii merg şi la ţară şi la oraş. Suntem la început, mai sunt 7 săptămâni,  dar eu sunt optimistă, merge bine”, ne-a explicat șefa DJS Covasna.

Potrivit datelor instituției, la nivelul județului Covasna au fost completate zilnic, în medie, 1.500 de chestionare.

La Sfântu Gheorghe au fost înființate 22 de puncte de asistență, unde voluntarii ajută locuitorii județului la completarea chestionarului online cu informațiile necesare. Chestionarele sunt disponibile și în limba maghiară.

Punctele de asistență se găsesc pe str. Martinovics Ignác, nr. 2 (sediul UDMR); str. Bánki Donát, nr. 36 (Centrul pentru democrație EMNT); la Primăria Sfântu Gheorghe (str. 1 Decembrie 1918, nr. 2); Direcția de Finanțe Publice Municipale (str. Oltului, nr. 2); Serviciul Comunitar de Evidenţă a Persoanelor (str. Dózsa György, nr. 14); Sediul Poliției Locale (str. Nicolae Iorga, nr. 4); Biserica reformată fortificată (str. Cetății, nr. 1); Parohia Bisercii „Krisztus Király” (str. Fabricii, nr. 16); Parohia Bisericii „Sfântul Gellért” (str. Ciucului, nr. 88); Parohia „Sfântul Benedict” (str.Gării, nr. 9); Casa Iris (str. Lăcrămioarei, nr. 5); Magazinul Şugaş (str. Gróf Mikó Imre, nr. 6); Sepsi Value Center (str. Lunca Oltului, nr. 31); fostul magazin de cadouri Sepsi OSK (str. Stadionului, nr.5); Clădirea gării (str. Gării, nr. 1); Centrul comunitar din cartierul Őrkő (str. Primăverii); Şcoala Generală „Néri Szent Fülöp” (str. Váradi József, nr. 92); Casa de Cultură din Chilieni; Casa de Cultură din Coșeni; Grădinița din Câmpul Frumos; Centrul comunitar (str. Romulus Cioflec, nr. 34/C) şi Visit Covasna (Piața Libertății, nr. 2).

Prima etapă a recensământului se încheie pe 15 mai, urmând ca între 16 mai și 17 iulie recenzorii să îi viziteze la domiciliu pe cei care nu și-au introdus datele online.

Mai multe informații și detalii despre recensământ, AICI.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio