Ştiri locale

Reacţia Ambasadei SUA privind fotografia postată de primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad

Ambasada SUA precizează, la solicitarea News.ro de a transmite un punct de vedere legat de fotografia postată de primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, în care ambasadorul american apare ţinând în mână steagul Ţinutului Secuiesc, că „ambasadorul Hans Klemm este ambasadorul Statelor Unite în întreaga Românie şi călătoreşte periodic prin ţară, întâlnindu-se cu diferite grupuri din toate zonele societăţii româneşti”.

„Ambasadorul Hans Klemm este ambasadorul Statelor Unite în întreaga Românie. El călătoreşte periodic prin ţară, întâlnindu-se cu diferite grupuri din toate zonele societăţii româneşti. În calitate de aliat şi partener strategic al României, Statele Unite sprijină şi aplaudă democraţia din România şi eforturile României de a-şi consolida instituţiile democratice prin participarea deplină şi egală a tuturor segmentelor societăţii”, a transmis Biroul de Presă al Ambasadei SUA, după ce News.ro a solicitat un punct de vedere legat de fotografia în care Klemm apare ţinând în mână steagul secuiesc.

Publicitate

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe din România a subliniat, legat de fotografia diplomatului american, că \”asemenea vizite presupun inclusiv necesitatea înțelegerii și luării în considerare a posibilității existenței unor sensibilități\”.

\”Vizita ambasadorului Hans Klemm în teritoriu se înscrie în atribuțiile curente ale ambasadelor de a se documenta la fața locului cu privire la realitățile din statul de reședință și de a avea un dialog cu autoritățile locale. (…) În ceea ce privește fotografia la care faceți referire, asemenea vizite presupun inclusiv necesitatea înțelegerii și luării în considerare a posibilității existenței unor sensibilități. Am transmis aceste considerente partenerilor noștri americani în cadrul unei discuții cu Ambasada SUA la București\”, se arată în răspunsul MAE, la o solicitare a AGERPRES.

MAE își exprimă convingerea că \”asemenea vizite generează o reprezentare adecvată a realităților din România în ceea ce privește drepturile de care se bucură persoanele aparținând minorităților naționale și modelul de interculturalitate promovat de România, care corespunde întru totul standardelor în materie\”.

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a postat pe Facebook, miercuri dimineaţă, o fotografie în care apare alături de ambasadorul SUA, Hans Klemm, care marţi a făcut o vizită în judeţul Covasna, ţinând în mână steagul Ţinutului Secuiesc. Fotografia este însoţită de un mesaj în care Antal susţine că i-a făcut cadou oficialului american acest steag, „care a devenit şi simbolul lipsei de respect a autorităţilor faţă de comunitatea secuiască”.

În fotografia publicată de Antal Arpad mai apar, alături de primarul din Sfântu Gheorghe şi de ambasadorul SUA, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, şi episcopul reformat al Ardealului Kato Bela.

Antal Arpad a publicat şi un mesaj în limba maghiară, iar ulterior a fost postată şi o precizare în limba română.

„Ambasadorului SUA i-am făcut cadou un steag al comunităţii secuieşti, steag care a devenit şi simbolul lipsei de respect a autorităţilor faţă de comunitatea secuiască. Menţionez că acest steag a fost folosit prima dată în 1599, când secuii au luptat alături de Mihai Viteazul”, este mesajul în limba română.

Primarul din Sfântu Gheorghe susţine, printre altele, în mesajul în limba maghiară, că a avut o întâlnire cu ambasadorul SUA, pe care l-a întrebat dacă se poate vorbi despre libertate religioasă în condiţiile în care maghiarilor din România li se iau bunurile bisericeşti şi dacă şi în SUA democraţia este la fel ca în Bucureşti, „când trei lupi şi un miel votează ce vor mânca la cină”.

De asemenea, el spune că l-a mai întrebat pe Hans Klemm dacă se poate vorbi despre egalitate, în condiţiile în care maghiarii sunt hărţuiţi din cauza unui steag şi dacă un singur om poate să dea în judecată o instituţie publică, respectiv Primăria Sfântu Gheorghe, iar autorităţile să permită acest lucru.

Primarul Antal Arpad vorbeşte, în mesajul în limba maghiară, şi despre regionalizare, susţinând că există un plan de regionalizare a cărui esenţă este ca administraţia publică locală să fie luată din mâinile comunităţii maghiare.

Publicitate
Publicitate
banner we radio