Ştiri, Ştiri locale

Reabilitarea statuii Ostaşului Român ar putea fi finalizată până pe 1 Decembrie

Lucrările de reabilitare a statuii Ostaşului Român din municipiul Sfântu Gheorghe ar putea fi încheiate înainte de Ziua Naţională a României, a anunţat, joi, primarul Antal Arpad.

Potrivit acestuia, licitaţia a fost câştigată de o firmă din localitatea Tecuci, judeţul Galaţi, valoarea totală a contractului fiind de 239.900 de lei.

“Se lucrează la statuie (…) sperăm că, până pe 1 Decembrie, lucrările vor fi finalizate”, a declarat Antal Arpad, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, restaurarea monumentului a fost întârziată de faptul că la primele licitaţii, organizate anul trecut, nu s-a prezentat nicio firmă interesată să efectueze lucrarea, iar procedurile au trebuit reluate.

Impunătoarea statuie a Ostaşului Român, realizată din bronz de sculptorul Balogh Péter, a fost dezvelită pe 18 septembrie 1974.

Reprezentanţii comunităţii româneşti din Sfântu Gheorghe au semnalat în repetate rânduri că monumentul s-a deteriorat considerabil şi au solicitat intervenţia Primăriei pentru reabilitarea acestuia, arătând că o parte dintre manifestările oficiale ce marchează momente importante din istoria poporului român au loc, în fiecare an, în faţa acestei statui.

Preşedintele Asociaţiei Judeţene a Cadrelor Militare în Retragere şi Rezervă Covasna, col. Ioachim Grigorescu, menţiona că statuia Ostaşului Român a fost ridicată în memoria luptelor de eliberare a oraşului, Sfântu Gheorghe fiind primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupaţie fascisto-hortystă, în 8 septembrie 1944.

banner we radio