Ştiri locale

Reabilitarea lacului de la Reci, amânată de lipsa fondurilor

Lacul artificial de la Reci, în jurul căruia în ultimii ani s-a format un sat de vacanţă cu aproape 140 de căsuţe şi vile, a fost amenajat la mijlocul anilor ’70, și aparține în prezent Primăriei. Alte două lacuri mai mici, comunicante, se află în administrarea Asociației Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Covasna. Cu timpul, digurile de protecţie s-au degradat și ar trebui consolidate, iar autorităţile locale au în plan reabilitarea lacului, pe lângă extinderea activităților turistice.

În acest sens, în urmă cu doi ani a fost întocmit un proiect a cărui valoare totală a fost estimată la vremea respectivă la aproximativ un milion de lei. Primarul comunei, Dombora Lehel, spune că din cauza scumpirii materialelor, cel mai probabil costurile ar ajunge în prezent la peste 2 milioane de lei, sumă de care Primăria nu dispune.

Publicitate

„Din păcate, deocamdată nu avem banii necesari pentru reabilitare (…) Acolo sunt 3 lacuri: lacul mare unde se află hotelul şi ştrandul este al Primăriei – cel de 14 hectare, şi are două prelungiri, două lacuri care comunică între ele, aflate în proprietatea AJVPS. Pentru a fi exploatat, trebuie să primească autorizaţie de la Sistemul de Gospodărirea Apelor, este primul act necesar, iar pentru a o obţine trebuie să reparăm digul de protecţie. Acest dig cred că a pierdut undeva la jumătate din lăţimea sa, pentru că se formează valuri şi s-a erodat, a şi avut timp din anii `70 şi până acum. Va trebui să refacem acest dig în lungime de 6-700 de metri, şi va trebui să reabilităm captarea şi evacuarea apei. Este un fel de ecluză pe malul apei care ar trebui să asigure deversarea apelor în Râul Negru când nivelul e prea mare, dar nu mai funcţionează cred că din anii `90. Am făcut proiectul pentru aceste lucrări în urmă cu 2 ani, pe atunci era de aproape un milion de lei, dar dacă recalculăm acum, cu preţul materialelor de construcţii din zilele noastre, ajungem la mai bine de 2 milioane de lei, bani pe care încă nu îi avem. Încercăm să economisim dar permanent intervine ceva, aşa că nici până în ziua de azi nu am reuşit să punem deoparte banii necesari pentru această investiţie. Am totuși speranţe că în primăvara viitoare vom putea să ne apucăm, chiar dacă nu o să avem toţi banii, măcar de o parte ne apucăm”, a spus primarul comunei, Dombora Lehel.

Lacul de la Reci va fi populat cu o specie de pește care va ține sub control vegetația acvatică

Vegetaţia crescută în lacul de la Reci va fi ţinută sub control cu ajutorul unei specii de peşti denumită Amur. În acest an, întreaga suprafaţă a lacului a fost invadată de o plantă acvatică numită Hydrilla Verticillata, lucru care, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Covasna, nu mai permite monitorizarea calităţii apei. În plus, planta este deranjantă şi pentru turiştii care vor să se răcorească în lacul artificial.

Edilul a precizat că o altă problemă este legată de slaba oxigenare a apei, astfel că de ceva vreme peştii existenți au început să moară.

„Alimentarea lacului se face prin pârâul Saciova, care din păcate nu mai asigură debitul necesar, aşa cum era în anii `70-`80, aşa că de obicei vara ne confruntăm cu o limită mult mai scăzută şi o lipsă de oxigenare. Tocmai din această cauză avem problema cu invazia acelei plante, iar săptămâna trecută a trebuit să rugăm o persoană care are un jet ski să dea câteva ture pe lac pentru că au început deja să moară peştii, iar acest lucru ajută foarte mult la oxigenarea apei. A mai trebuit să apelăm la metode din acestea mai neortodoxe şi anul trecut, şi în urmă cu doi ani. Cu această buruiană ne confruntăm de ani de zile, nu e o noutate, doar că în acest an a apărut mult mai devreme faţă de anii precedenţi. Oricum nu rezistă prea mult, după un timp se scufundă pe fundul lacului, mai ales dacă bate vântul. Lumea vine şi se scaldă în continuare în lac, şi în acest weekend am avut lume, dar e deranjant pentru turişti pentru că acum s-a extins şi pe partea de ştrand unde se îmbăiază lumea, în anii precedenţi era mai spre mijlocul lacului. Sperăm că în câteva săptămâni o să scăpăm de această buruiană”, ne-a spus Dombora Lehel.

Primăria comunei Reci a comandat recent 400 de kilograme din această specie de peşte fitofag denumit popular şi Crapul de iarbă, însă comanda va ajunge abia în luna august. Edilului speră că popularea lacului cu Amur va ţine sub control extinderea vegetaţiei acvatice.

„Am comandat 400 de kilograme de Amur, o specie de peşte care mănâncă foarte multă vegetaţie. Un Amur de 2 kilograme poate să mănânce aproape de două ori greutatea sa. Singura problemă este că abia în august poate ajunge comanda, aşa că până atunci va trebui să avem răbdare. Sperăm că odată populat lacul cu această specie, anul viitor nu o să mai avem asemenea probleme”, ne-a mai spus primarul.

Lacul se află în imediata vecinătate a Rezervaţiei naturale Mestecănişul Reci, una dintre atracţiile turistice ale judeţului Covasna, unde există mai multe specii rare de flori protejate prin lege, păsări de pradă, căprioare, dar și o specie rară – broasca albastră sau broasca de mlaștină.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio