Ştiri locale

Răspunsul HS Timber Productions după investigaţia şi amenzile de la Consiliului Concurenţei

HS Timber Productions a trimis redacţiei We Radio următorul punct de vedere după investigaţia Consiliului Concurenţei, pe care îl redăm integral:

„În legătură cu rezultatele investigației publicate de Consiliul Concurenței privind piața de achiziții de material lemnos din perioada 2011-2016, compania HS Timber Productions face următoarele precizări:

Publicitate

• HS Timber Productions SRL a convenit o soluționare amiabilă a anchetei inițiate de Consiliul Concurenței.

• După o evaluare amănunțită a procedurilor interne de achiziție ale companiei din perioada 2011-2016, cu sprijinul unor experți recunoscuți la nivel internațional, compania a identificat anumite nereguli și a luat imediat măsurile necesare pentru remedierea acestora. Ulterior, toți managerii companiei au participat în mod regulat la cursuri de formare acordate de experți antitrust.

• Motto-ul companiei „Tot mai bine în fiecare zi” și criticile constructive ale partenerilor sociali ne-au ajutat să adoptăm cele mai înalte standarde de sustenabilitate și antitrust, integrate în Codul de Conduită al companiei și obligatorii pentru toți angajații.

• Cu această soluționare amiabilă, considerăm acest capitol din istoria companiei ca fiind în sfârșit încheiat.

Decizia de soluționare amiabilă privește un eveniment punctual, care a avut loc în perioada 2011-2016. Din acel moment, compania și-a îmbunătățit constant sistemul Due Diligence și și-a stabilit un set de reguli și politici extrem de clare.

HS Timber Productions a implementat o serie de măsuri pentru asigurarea unui lanț de aprovizionare sigur în România. Codul de conduită al companiei, obligatoriu și pentru toți furnizorii, asigură un model sustenabil de afacere într-un mediu dificil. 

Unul din principiile de bază ale HS Timber Productions este să acționeze întotdeauna în conformitate cu toate legile și regulamentele în vigoare. Pentru HS Timber Productions, respectul față de lege este elementul cheie pentru dezvoltarea industrială și competitivă a unei țări.”

Context:

Consiliul Concurenței a sancționat cu amenzi în valoare totală de 129.684.823 lei (aproximativ 26,6 milioane euro)31 de companii din piața de lemn, potrivit unui comunicat de presă. Cele mai mari amenzi au fost aplicate companiilor austriece Holzindustrie (care funcționează acum sub numele HS Timber Productions SRL – 51,7 milioane de lei) și Kronospan Trading (43 de milioane de lei). Amenzile pot fi contestat în instanță.

Ancheta Consiliului Concurenței a arătat că în cazul a 45 de licitații organizate de către diverși administratori sau proprietari de fond forestier în perioada 2011-2016 au fost încălcate regulile de concurență prin realizarea unor înțelegeri sau practici concertate pentru împărțirea loturilor de lemn, în funcţie de interes, dar şi pentru împărţirea surselor de aprovizionare.

Astfel, Consiliului Concurenței susține că firmele amendate își coordonau comportamentul comercial prin schimburi de informații sensibile privind necesarul de materie primă, politica de achiziție de lemn, organizarea internă, precum și strategia comercială de participare la anumite licitații.

În acest fel, instituția susține că firmele amendate eliminau concurența dintre ele în cadrul licitațiilor pentru a cumpăra lemnul la cel mai mic preţ posibil, de cele mai multe ori, în detrimentul statului care încasa mai puțini bani.

13 companii au recunoscut încălcarea legii concurenței şi au beneficiat de reduceri ale amenzilor (Alredia SRL, Egger Romania SRL, Explosiv Group SRL, Fagus Forest Prod SRL, Forest Land SRL, Genex Com SRL, HS Timber Productions SRL, Kronospan Romania SRL, Kronospan Sebes SA, Kronospan Trading S.R.L., Limsilva Forest SRL, Silvania International Prod SRL, Silva Logistics Services SRL).

Publicitate
banner we radio