Ştiri locale

Raport Salvați Copiii: Rata mortalității infantile în județul Covasna, peste media pe țară

Nimic nu e mai dramatic decât pierderea unui copil din cauză că maternitatea unde a venit pe lume nu are aparatură medicală de ultimă generație care să îl țină în viață până când devine suficient de puternic și poate respira singur.

Un raport al organizației Salvați Copiii România arată că rata mortalității infantile în județul Covasna a fost de 5,7 la mia de copii născuți vii în anul 2021, peste media pe țară (5,2 la mie). De altfel, toate celelalte județe ale Regiunii Centru, respectiv Mureș, Brașov, Harghita, Sibiu și Alba, au depășit media pe țară, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Publicitate

Potrivit statisticii Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, în 2021 rata mortalității infantile la secția de Neonatologie a fost de 0%, iar anul trecut a fost de 0,006%, fiind calculată în funcție de numărul total al externărilor.

În ultimii 13 ani, în cadrul Campaniei Naționale de Reducere a Mortalității Infantile, Salvați Copiii România a donat maternităților din Regiunea Centru 193 de echipamente necesare supraviețuirii nou-născuților, în valoare totală de 1.300.000 de euro, în județul Covasna fiind dotate maternitățile din Sfântu Gheorghe și orașul Covasna.

„În urma solicitărilor primite de la medici, și într-un context sanitar vulnerabilizat de criză și marcat de subfinanțare, Organizația Salvați Copiii România a accelerat în 2023 programul de dotare a maternităților și secțiilor de pediatrie din regiunea Centru, cu echipamente medicale în valoare totală de peste 200.000 de euro”, se arată într-un comunicat al organizației.

Conform sursei citate, principala cauză a mortalității infantile este prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. Copiii prematuri au mari șanse de supraviețuire și recuperare dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziție aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide.

„Dintre cei 193.191 de copii născuți în 2021, 1.014 nu au supraviețuit până la un an, în multe dintre cazuri fiind vorba despre cauze care ar fi putut fi prevenite sau tratate, asta însemnând monitorizare a sarcinii, acces la servicii medicale de calitate pentru mamă și nou-născut și dotarea maternităților și secțiilor de neonatologie cu aparatură medicală cât mai performantă, care să permită diagnosticarea rapidă și instituirea unui tratament medical cât mai potrivit. Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2021 rata mortalității infantile a arătat discrepanțele majore dintre județele țării”, mai arată organizația Salvați Copiii.

În medie, la Spitalul Județean Sfântu Gheorghe au loc circa 1.100 de nașteri pe an, iar Neonatologia este una dintre cele mai moderne și bine puse la punct secții. Cu toate acestea, managerul spitalului, András-Nagy Róbert, declara în luna noiembrie a anului trecut că secția ar necesita investiții în aparatură nouă și echipamente de ultimă generație, întrucât tehnologia s-a schimbat foarte mult în ultimii ani.

La vremea respectivă, acesta preciza că Planul Național de Redresare și Reziliență reprezintă o oportunitate pentru reînnoirea echipamentelor de terapie intensivă neonatală, ultimele investiții importante în această secție fiind făcute în urmă cu circa 7-8 ani.

Secția de Neonatologie din Sfântu Gheorghe a fost inaugurată oficial în luna aprilie 2017, după ce a trecut printr-un amplu proces de renovare şi modernizare, fiind transformată după un concept preluat din Statele Unite ale Americii.

Conform Salvați Copiii România, județele unde s-au înregistrat cele mai mici rate ale mortalității infantile în 2021 sunt Teleorman (2,4 la mia de copii născuți vii) și Vâlcea (o rată a mortalității infantile de 3,1 la mie).

Până în prezent, organizația a susținut cu echipamente medicale 107 unități medicale (secții de Neonatologie, Terapie Intensivă Neonatală, secții de Pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro.

De asemenea, în 2010 a fost creată o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide, gravide minore și copiii de până în 5 ani.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio