Ştiri locale

Raport APM Covasna: Județul Covasna are peste 2.000 de urși. Doar anul trecut au fost aproape 300 de dosare de pagube provocate de animalele sălbatice

Populația de urși din județul Covasna a crescut exponențial în ultimii ani și, conform conducerii Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna care citează datele celui mai recent recensământ, în pădurile din județ există 2.083 de exemplare.

Potrivit unui raport al instituției, prezentat miercuri în cadrul Colegiului Prefectural, din 2011 și până în prezent au fost recoltate 241 de exemplare de urs din județul Covasna. Conform documentului, numai pe parcursul anului trecut, APM Covasna a realizat 294 de procese verbale de constatare și evaluare a pagubelor provocate de animalele sălbatice, în urma solicitărilor primite din partea primăriilor. În majoritatea cazurilor (273) pagubele au fost produse de urși, restul fiind produse de alte animale sălbatice (5 mistreți, 5 cerbi, 8 cazuri lupi, 3 cazuri la castori).

„Nu a scăzut numărul de urși, numărul lor trece de 2.000. Eu am dat niște tabele în care se vede că din 2011 până în 2023 s-au împușcat 241 de exemplare, și am și un tabel în care se vede cum a crescut exponențial numărul”, ne-a spus directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu, potrivit căruia soluția rămâne reducerea numărului de urși.

În cursul anului trecut, în județul Covasna au fost eliberate 56 de autorizații de recoltare și a fost întocmit un punct de vedere al comisiei pentru capturarea, relocarea sau recoltarea speciilor de urs și lup.

De la începutul acestui an, Compartimentului Arii Protejate din cadrul APM Covasna a participat la realizarea a 65 de procese verbale de constatare și evaluare a pagubelor produse de animalele sălbatice, în urma solicitărilor primite din partea primăriilor.

Conform raportului publicat pe site-ul Prefecturii Covasna, în majoritatea cazurilor (63) urșii au produs pagube, în doar două atacuri fiind vorba despre lupi. Documentul mai arată că de la începutul acestui an au fost eliberate 31 de autorizații de recoltare.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio