Sport, Ştiri locale

Raliul Sibiului, o experienţă nouă în ultima cursă a sezonului

Cu şase etape desfăşurate până în prezent în Campionatul Naţional de Raliuri „Dunlop”, sezonul 2017 îşi va încheia parcursul în weekendul următor, în perioada 6-7 octombrie, la Sibiu. Raliul Sibiului, la a treia ediţie pe asfalt, are loc, începând cu acest an, pe o serie de noi probe speciale, care vor reprezenta o provocare pentru toate echipajele aflate la start. Cu un număr mare de participanţi, peste 70 în prezent, ultimul raliu al sezonului va fi parte şi a Campionatului Naţional Rally2 şi a celui de Vehicule Istorice.

Cu 116 kilometri cronometraţi grupaţi într-un număr de 14 probe speciale, Raliul Sibiului presupune parcurgerea atât a unor probe speciale clasice, dar şi a unora complet noi pentru echipaje. Cu startul festiv programat joi seara, începând cu ora 20:30, în Piaţa Mare din Sibiu, raliul debutează cu un eveniment îndrăgit de către spectatori, care sunt aşteptaţi să vadă de aproape toate maşinile de concurs şi să aplaude echipajele pe podiumul prezentării oficiale. Testele oficiale vor avea loc vineri dimineaţă, între orele 8:00 şi 12:00, pe drumul ce leagă Gura Râului de Păltiniş (cunoscut drept „Călugăru”), acolo unde echipajele vor efectua ultimele setări ale maşinilor de concurs şi piloţii vor putea avea în dreapta lor, în postura de copiloţi, invitaţi.

Publicitate

Pentru Csongor Szabó şi Rareş Fetean, Raliul Sibiului va fi primul cu noua maşină, un Ford Fiesta R2 de clasa 7. După două participări la etape de Viteză în Coastă, acolo unde s-a acomodat cu noul model, Csongor va continua progresul şi pe probele de asfalt din judeţul Sibiu.

Momentul debutului în raliuri cu noua maşină e tot mai aproape. După două participări la etapele din Campionatul Naţional de Viteză în Coas 2, acolo unde am înţeles ce trebuie să schimb în stilul meu de pilotaj pentru a fi rapid cu noua maşină, la Sibiu voi continua să cresc ritmul şi să progresez”, a spus Csongor Szabó înaintea Raliului Sibiului.

Prima zi de concurs debutează la ora 15:00, atunci când echipajele vor părăsi parcul de service din Piaţa Mare către prima specială, „Nucet”, în lungime de 9 kilometri. Complet nouă pentru toate echipajele, speciala va fi prima provocare a raliului, ca mai apoi urcarea pe „Curmătură” să aibă loc în faţa fanilor sibieni, care, an de an, se strâng în număr mare pe drumul spre staţiunea montană. Cireaşa de pe tort de vineri va fi speciala „Păltiniş”, care va fi parcursă între Păltiniş şi Răşinari, la lumina farurilor suplimentare, după apusul soarelui. Întunericul, luminile maşinilor, sunetul motoarelor şi mirosul de frâne încinse vor face deliciul fanilor.

Abia aştept să fim la Sibiu şi să fim iar alături de fanii de acolo. Raliul o să fie unul interesant, cu un traseu care reprezintă o provocare pentru noi. Nu o să avem presiunea niciunui rezultat şi vom merge de plăcere, pentru noi şi pentru fanii de pe margine. Dorim să acumulăm experienţă, să progresăm cu noua maşină în condiţii variate şi să înţelegem comportamentul şi limitele maşinii mai bine”, a completat Csongor Szabó.

Ziua secundă a raliului însumează puţin peste 86 de kilometri cronometraţi şi un număr de 11 probe speciale: câte două treceri pe 5 speciale scurte, dar rapide, ca mai apoi spectacolul automobilistic de la Sibiu să se încheie cu superspeciala din centrul oraşului. Sâmbătă seara, începând cu ora 18:02, echipajele vor evolua cu viteză maximă în punctul zero al oraşului, în zona Piaţa Unirii – Hotel Continental – Piaţa Teatrului.

Raliul Sibiului o să fie unul excelent pentru spectatori, cu o superspecială în punctul zero al oraşului, cu vizibilitate excelentă pentru fani, dar şi prin amplasarea parcului de service în Piaţa Mare. De asemenea, prin faptul că vineri se desfăşoară o probă specială de noapte la doar 15-20 de kilometri de oraş, ne aşteptăm să avem parte de susţinerea fanilor de pe margine”, a spus Rareş înaintea startului în Raliul Sibiului.

Ultima etapă a sezonului competiţional 2017 va fi una interesantă atât pentru spectatori, cât şi pentru echipajul Szabó/Fetean. Csongor şi Rareş au ca obiectiv atingerea unui nivel competiţional înalt, astfel încât, începând cu sezonul 2018, să se lupte pentru titlul clasei 7 şi podiumul clasamentului maşinilor cu 2 Roţi Motrice.

„Obiectivul nostru pe final de sezon s-a schimbat, fiind important pentru noi acum să continuăm testele cu maşina. Raliul Sibiului o să fie adevăratul test, care ne va arăta unde ne aflăm în acest moment şi ce mai avem de lucrat până în 2018, atunci când vom lua startul cu Ford-ul Fiesta R2 întreg sezonul. O să fie o perioadă de tranzit, în care vom fi nevoiţi să ne asigurăm bugetul pentru sezonul următor”, a încheiat Csongor.

În 2017, echipajul Csongor Szabó – Rareş Fetean este susţinut de Ferroli România, Zarah Moden, New Fashion, Brenntag, Szaboek, Instal Dac, Instal Carpatica, AMK Impex, Alisca Vending, Gother Service.

Publicitate
Publicitate
banner we radio