Ştiri

Rafila: În perioada următoare este puţin probabil ca persoanele nevaccinate să nu contracteze Covid-19

​Profesorul Alexandru Rafila consideră că în următoarea perioadă persoanele nevaccinate sunt foarte predispuse să contracteze virusul SARS-CoV-2, având în vedere contagiozitatea ridicată a tulpinii care circulă în prezent şi care se transmite de trei ori mai repede decât varianta iniţială a virusului.

„Totuşi, cifrele pe care le avem la îndemână sunt de la Institutul de Sănătate Publică din România sau din alte ţări şi demonstrează ceva foarte clar: ţările care au acoperire mare vaccinală, chiar dacă au cazuri multe, nu au internări în spitale şi nu au decese decât în proporţie foarte mică. De fapt, asta e diferenţa între noi şi ei şi asta trebuie să înţelegem, ce se va întâmpla în perioada următoare. În perioada următoare este puţin probabil ca persoanele nevaccinate să nu contracteze boala. E foarte greu să nu conrtactezi boala, pentru că această tulpină e de trei ori mai transmisibilă decât tulpina originală şi asta e într-adevăr o problemă foarte mare, iar aglomeraţiile, în lipsa măsurilor de protecţie – mască şi distanţare – nu fac altceva decât să favorizeze transmiterea”, a afirmat Alexandru Rafila într-o emisiune la B1 Tv.

Publicitate

Medicul a mai menţionat că în vara aceasta în România a lipsit o campanie de informare privind vaccinarea, care să îi convingă pe cei care nu erau decişi cu privire la vaccinare.

România a înregistrat marţi recordul absolut al deceselor de Covid – 442, și al infectărilor – 16.743 cazuri noi (din peste 79.000 de teste), potrivit Grupului de Comunicare Strategică. Numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 17.141. Dintre acestea, 1.667 sunt internate la Terapie Intensivă. Din totalul pacienților internați, 467 sunt minori, 428 fiind internați în secții și 39 la ATI.

În judeţul Covasna au fost raportate în ultima zi 95 de cazuri noi, rata de incidenţă crescând azi la 2,54 cazuri la mia de locuitori.

 

Publicitate
banner we radio