Ştiri locale

Rabla Local 2023: Primăria Târgu Secuiesc a obținut finanțare pentru casarea a 100 de maşini vechi

Primăria Târgu Secuiesc s-a înscris în programul „Rabla Local” derulat de Administrația Fondului de Mediu (AFM), și anunță că a solicitat finanțare pentru un număr de 100 de autovehicule vechi.

Proprietarii vor putea casa maşinile mai vechi de 15 ani în schimbul sumei de 3.000 de lei. Din totalul stimulentului pentru casare, 2.400 de lei vor fi suportați din bugetul AFM, iar restul de din bugetul local. Comparativ cu programul derulat la nivel național, Rabla Local nu obligă proprietarii să folosească stimulentul primit pentru achiziționarea unei alte mașini.

Publicitate

Pe site-ul Primăriei Târgu Secuiesc, autoritățile locale au publicat etapele programului, precizând că populația va fi informată din timp despre deschiderea sesiunii de înscrieri.

„Aplicațiile pot fi acceptate doar în limita bugetului prevăzut în contract, iar persoanele fizice pot aplica pentru program prin intermediul platformei AFM! În acest moment ne aflăm în etapa în care Primăria Municipiului Târgu Secuiesc s-a înscris în program și a solicitat finanțare pentru casarea a 100 de autovehicule. IMPORTANT! Înscrierile proprietarilor de autovehicule care solicită finanțare se vor face pe platforma dedicată și pusă la dispoziție de AFM. Platforma de înscriere pentru solicitanți va fi deschisă după validarea contractului de finanțare dintre AFM și Primăria Municipiului Târgu Secuiesc. Vom reveni cu anunț public la deschiderea sesiunii de înscrieri”, au transmis reprezentanții Primăriei Târgu Secuiesc.

Înscrierile se vor face în platforma AFM (AICI).

Sunt și câteva condiții ca mașinile să fie eligibile, respectiv să aibă, la data participării în program, o vechime mai mare sau egală cu 15 ani (calculată de la data fabricației), să aibă norma de poluare Euro 3 sau inferioară și să conțină componentele esențiale.

Pentru programul Rabla Local a fost alocat un buget de 240 de milioane de lei, fiind stabilite câteva plafoane, în funcție de numărul de locuitori ai fiecărei localități. Astfel, localitățile cu mai puțin de 5.000 de locuitori pot casa 50 de autovehicule uzate prin Rabla Local, iar cele cu o populație cuprinsă între 5.001 și 10.000 de locuitori vor putea casa 100 de autovehicule uzate.

Pentru localitățile cu o populație cuprinsă între 10.001 și 50.000 de locuitori au fost alocate 500 de vehicule, cele cu o populație cuprinsă între 50.001 și 200.000 de locuitori vor putea casa 1.000 de vehicule uzate, iar cele cu peste 200.001 locuitori vor putea casa un număr maxim de 5.000 de vehicule uzate.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio