Ştiri locale

Provocarea „Alergare la 6 a.m.” a echipei Fitness Tribe a împlinit 3 ani

Provocarea „Alergare la 6 a.m.” a echipei Fitness Tribe Sfântu Gheorghe a împlinit 3 ani de la lansare, iar alergătorii au sărbătorit momentul în stilul caracteristic, printr-o alergare matinală.

Deși în termometre nu erau mai mult de minus 4 grade, peste 40 de alergători amatori și-au dat întâlnire vineri dimineață, de la ora 06:00, la Stadionul Municipal, o parte din ei încântați, probabil, și de faptul că la final vor fi răsplătiți cu o felie din tortul aniversar pregătit special pentru această ocazie.

Publicitate

Szőcs Domokos, unul dintre membrii fondatori ai echipei Fitness Tribe, și coordonatorul programului, ne-a povestit cum s-a născut ideea acestei provocări.

„Eu alergam mereu dimineața, mi-a plăcut foarte mult și am vrut să introduc programul acesta și pentru locuitorii din Sfântu Gheorghe. Am zis să fie zilnic la ora 06:00, ca să nu zică oamenii că nu pot ajunge la serviciu, pentru că nu toată lumea are program de la 09:00-17:00. La prima alergare de dimineață am fost doar eu și încă o persoană. Era întuneric pe stadion, nu se vedea nimic. La început a fost foarte greu, dar mi-au fost de foarte mare ajutor membrii echipei Fitness Tribe, care au venit să mă sprijine. Erau dimineți când eram numai noi pe stadion -două, trei, sau patru persoane – dar ușor, ușor au început să apară și alții care vedeau pozele postate de noi pe pagina de Facebook a grupului”, ne-a povestit Szőcs Domokos.

„Ne-am făcut un obicei bun, care ne ajută să ne începem ziua cu energie. Alergăm și pe ploaie și în frig, indiferent de vremea de afară”

Între timp echipa a crescut, adunând alergători de toate vârstele, de la copii de 9 ani și până la persoane de peste 60. În cei 3 ani de la lansarea programului, 95 de participanți au dus la bun sfârșit cursa pentru câștigarea unui tricou cu inscripția echipei, după ce au participat fără întrerupere timp de 21 de zile la alergarea matinală. Doi dintre membrii echipei de alergători amatori au dus provocarea și mai departe, alergând 100 de zile consecutiv.

„E important ca în fiecare dimineață, la ora 06:30, să postăm o poză cu noi după alergare, chiar și când eram singur postam. Am avut perioade când ploua și unii nu veneau. Și acum râd de reacțiile oamenilor când află că noi mergem la alergat și pe ploaie, și pe frig, indiferent de vremea de afară. Inclusiv în zilele de sărbători, de Paşte şi a doua zi, de Revelion, de Crăciun, dacă pică în timpul săptămânii atunci trebuie să fim prezenți la alergare. În primul an a fost mai greu, au fost vreo 4 persoane pe 1 ianuarie 2019, (…) dar anul trecut de Crăciun, pe 25 decembrie, am fost 8 persoane. Am făcut un obicei bun, unul care te ajută să îți începi ziua altfel, cu energie. Acum nu mai am nicio grijă, știu sigur că de acum încolo în fiecare dimineață va fi cineva pe stadion la ora 06:00”, ne-a mai spus inițiatorul și coordonatorul programului care speră că va ajunge să prindă și a 15-a aniversare, convins fiind că obiceiul de a alerga în fiecare dimineață se va păstra mulți ani de acum înainte în rândul locuitorilor orașului.

Alergare „online” în timpul pandemiei

Deși restricțiile impuse odată cu apariția pandemiei le-au dat multora planurile peste cap, făcând imposibilă alergarea în grup de la Stadion, cei mai ambițioși dintre participanți au găsit alte metode pentru a-și atinge obiectivul, chiar dacă au fost nevoiți să alerge zilnic pe bandă, în casă, și să mute provocarea în online.

„În pandemie, când au fost și restricții mai dure, nu ne-am mai dus deloc, din martie am încetat prezența la Stadion și fiecare a făcut alergarea separat. Am anunțat apoi o nouă provocare, prin care fiecare poate alerga oriunde dorește, chiar și pe bandă acasă. Am trecut la varianta online pentru o perioadă, iar la sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie, când s-au mai relaxat măsurile,  am organizat o întâlnire dimineața la stadion și am distribuit acele tricouri celor care au încheiat provocarea – se adunaseră vreo 15 deja. Acum, dimineața se formează grupuri de maxim două persoane, iar pe pista de alergare ai loc, oamenii nu se întâlnesc”, ne-a mai spus Szőcs Domokos.

„Nu este nicio obligație, dar este nevoie de 21 de zile ca să îți formezi un obicei”

Oricine se poate alătura mișcării, indiferent de vârstă, iar mulți dintre cei care decid să accepte provocarea celor 3 săptămâni de alergare matinală o fac încurajați de rude sau prieteni, mai ales că nu există obligații, spune coordonatorul programului.

„Speakerul motivațional Brian Tracy spune că 21 de zile este durata cât găina clocește până când puii ies din ouă, de aici vine această regulă: dacă faci constant ceva, neîntrerupt, timp de 21 de zile, devine un obicei. Este o regulă universală (…) Sunt mulți care află de noi, apoi încep și ne urmăresc pe Facebook, încep să ne dea like-uri la poze şi apoi ne trezim într-o zi cu ei la alergare dimineața. Apar, încearcă, şi ori rămân, ori dispar. Sunt care au dispărut de tot, nu i-am mai văzut de 2 ani, şi sunt şi care de când au venit prima dată nu s-au mai despărțit de noi. Încet, încet, oamenii vin pentru că văd că existăm, iar dacă noi putem atunci îşi spun că pot şi ei. Vin pentru că nu este nicio obligaţie, poţi să te plimbi, să faci două ture de stadion, nu eşti obligat la nimic. Avem o singură regulă: la 06:30 facem poza. Cine mai doreşte apoi, mai poate să mai alerge dacă mai are timp, dar pentru ca unii dintre participanți să ajungă şi la muncă, la 06:30 facem poza”, a mai spus Szőcs Domokos.

Acesta a făcut și un calcul: din 26 martie 2018 și până în prezent s-au adunat 875 de zile (lucrătoare) de alergare matinală.

„Dimineața ești șeful propriului tău program, nu te deranjează nimeni”

Și în vreme ce mulți nu s-ar lăsa convinși să se trezească cu o oră – două mai devreme, înainte de a pleca la serviciu, pentru a face puțin efort fizic, acesta spune că dimineața este momentul cel mai potrivit pentru a alerga cel puțin 30 de minute, pentru că antrenamentul îți oferă energia necesară să treci peste restul zilei.

Mai mult, dacă îți propui să alergi după-masa sau spre seară, există toate șansele să fii tentat să renunți dintr-un motiv sau altul: „Este un avantaj să alergi dimineaţa, atunci când eşti tu cu tine, nu sună telefonul, nu te cheamă nimeni la film sau la o întâlnire, la o cafea, deci îţi poţi face singur planul fără să te deranjeze nimeni, eşti şeful propriului tău program. Dacă plănuiești să mergi seara și dacă nu eşti foarte convins, hotărât, poate că cineva îţi face alt program şi renunţi la alergare”.

„Susținem campania Vinerea Verde – STOP! Azi mașina stă pe loc!

Mișcarea în aer liber înseamnă sănătate, atât pentru om, cât și pentru mediu, iar coordonatorul programului „Alergarea la 6 a.m.” spune că susține campania inițiată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – „Vinerea Verde – Stop! Azi mașina stă pe loc!”, o inițiativă care își propune să impulsioneze mobilizarea pentru un mediu curat, în toată țara.

„Sigur încurajăm pe toată lumea ca măcar în zilele de vineri să renunțe la mașini și să facă mișcare către serviciu. Am vrea să și participăm pentru promovarea programului, deci ne gândim să ne implicăm. Fitness Tribe are două domenii: alergarea și mersul pe bicicletă, așa că suntem pro pentru tot ce este legat de asta”, a mai spus Szőcs Domokos.

Cât despre mișcarea „Alergare la 6 a.m.”, acesta spune că următoarele două premii pentru finalizarea provocărilor se vor acorda luni și marți.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio