Ştiri locale

Protest spontan la Arhivele Naționale Covasna

Angajații din cadrul Arhivelor Naționale Covasna au declanșat marţi o acțiune spontană de protest, sistând activitatea de relații cu publicul a instituției, între orele 13:00 și 15:00, nemulțumiți de discriminările salariale. Sindicaliștii se raliază, astfel, colegilor din țară și cer Guvernului „salarizare echitabilă, nediscriminatorie și respectarea drepturilor legitime ale salariaților”.

Într-un comunicat de presă, conducerea Sindicatului precizează că din Ordonanța de Urgență emisă de Guvern în luna decembrie a anului trecut, prin care s-a dispus alinierea salarială a Prefecturilor, Caselor Județene de Pensii și de Sănătate, a Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă, a Direcțiilor Sanitar-Veterinare, a Direcțiilor de Cultură și a Oficiilor pentru Protecția Consumatorilor, au fost omise structurile Arhivelor Naționale și Agențiile Județene pentru Protecția Mediului.  

„În pofida eforturilor depuse încă de la începutul anului și a demersurilor legale inițiate, cerințele pentru o salarizare echitabilă, nediscriminatorie și respectarea drepturilor legitime ale salariaților din structurile Județene ale Arhivelor Naționale nu s-au finalizat printr-un act normativ, acesta fiind blocat la Camera Deputaților (cameră decizională) din data de 26.02.2024, după ce anterior a fost aprobat în Senat. Funcționarii nemulțumiți cer Guvernului completarea cadrului legislativ astfel încât să se înlăture discriminarea și să se realizeze  alinierea salariilor, așa cum s-a procedat și în cazul altor instituții județene”, transmit sindicaliștii.

La nivel național, angajații Arhivelor Naționale din peste 30 de județe au declanșat în ultimele zile proteste spontane prin care și-au manifestat nemulțumirea față de inechitățile salariale dintre serviciile județene ale Arhivelor Naționale și aparatul central.

Aceștia susțin că există o diferență de salariu de minimum 1.000 lei între angajații din teritoriu și cei din aparatul central care au aceleași funcții, fișe de post și desfășoară aceleași activitați.

Potrivit G4Media.ro, 358 de angajați au depus memorii la diferite instituții, dar un amendament care ar fi eliminat discriminarea salarială este blocat în Camera Deputaților.

Sindicaliștii transmit că protestele spontane reprezintă începutul unui calendar de acțiuni care va culmina cu un miting în data de 23 mai, în fața Guvernului, la care vor participa angajați din cadrul serviciilor județene ale Arhivelor Naționale alături de angajații Agențiilor pentru Protecția Mediului.

Amintim că vineri și angajaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Covasna au declanșat un protest spontan împotriva discriminării salariale, alături de angajații din celelalte agenții județene de protecția mediului din ţară.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio