Ştiri locale

Proiectul „Sania de vară” al Primăriei Covasna, pe lista de sinteză a Companiei Naționale de Investiții

Primăria Covasna, care are în plan construirea unei piste de bob pe una dintre pârtiile de schi din stațiune, speră să obțină finanțare din partea Companiei Naționale de Investiții (CNI), după ce solicitarea de înscriere în Masterplanul investițiilor în turism derulat de Guvernul României a fost respinsă.

Studiul de fezabilitate a fost aprobat de Consiliul Local Covasna în luna iunie a anului trecut, iar valoarea investiției a fost estimată la circa 7 milioane de lei (1,5 milioane de euro).

Conform proiectului, sania de vară va fi amenajată pe pârtia mică de schi a stațiunii, unde va fi realizată o linie de urcare și una de rulaj, pe care săniile vor coborî în serpentine de la cota 665 metri până la cota 620.

„Am solicitat înscrierea în Masterplanul investițiilor în turism, din păcate acolo nu ne-am înscris, însă între timp am solicitat înscrierea și pe lista finanțată prin CNI. De acolo ne-a venit o adresă prin care suntem informați că am fost incluși în etapa 1, însemnând că ne aflăm pe o listă de sinteză și, practic, așteptăm să vină momentul oportun să avansăm în etapa a 2-a, în care ni se solicită documentele necesare. Deci și această investiție este în curs de a fi finanțată prin CNI. Le-am comunicat că avem studiul de fezabilitate, că suntem dispuși să predăm terenul, și că acel teren este în ordine din punct de vedere juridic și poate fi preluat oricând. Nu este o sumă imensă, iar în măsura în care s-ar realiza o asemenea investiție, ar aduce plusvaloare zonei, un element de noutate pe plaja acestei oferte de agrement și ar viraliza puțin turismul. Așteptăm să vedem dacă într-adevăr există dorință de finanțare din partea CNI, dar fiind în etapa 1, eu sper că da”, ne-a spus primarul stațiunii, Gyerő József.

În România, pistele de bob sau go-karturile pe șine sunt destul de rare, unele similare putând fi găsite, spre exemplu, la Lunca de Sus (Ski Gyimes) în județul Harghita, la Stâna de Vale (Happy Land Aventura Park) în județul Bihor, pe pârtia Kalinderu din Bușteni (Fun Park), pe Dealul Feleacului din Cluj (Fun Park), sau la Borsec, tot în județul Harghita, pârtia fiind inaugurată în data de 23 octombrie 2019.

Cel mai recent amenajat traseu de sanie de vară se găsește în Durău Park, în județul Neamț, fiind inaugurat în luna august a anului trecut.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio