Ştiri locale

Proiectul „Salvator din pasiune” continuă şi în acest an. ISU Covasna așteaptă voluntari

ISU Covasna a lansat o nouă serie de înscrieri în programul „Salvator din pasiune”, iar persoanele care doresc să se alăture salvatorilor și să participe la misiuni în situații de urgență sunt așteptați să se înscrie la sediul din Sfântu Gheorghe al Inspectoratului.

Pompierii covăsneni transmit că scopul campaniei este de a crea o legătură mai strânsă între societatea civilă și serviciile profesioniste pentru situații de urgență, prin implicarea activă a voluntarilor în soluționarea problemelor cu care comunitatea se confruntă.

Publicitate

„Acest program reprezintă o oportunitate pentru doritori de a-și însuși cunoștințele și forma deprinderile necesare acordării primului ajutor, de a stinge incendii și de a fi un sprijin real cetățenilor aflați în dificultate, în situații de urgență. Toți cei care doresc să se alăture pompierilor profesioniști pe timpul misiunilor în situații de urgență, sunt așteptați să se înscrie la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Mihai Viteazul al județului Covasna. După înscriere și analiza dosarelor, vor fi încheiate contracte de voluntariat, iar voluntarii selecționați vor putea parcurge un program de pregătire în subunitățile noastre, sub îndrumarea pompierilor”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook ISU Covasna.

Aceeași sursă precizează că programul de înscriere și recrutare va debuta în această lună, iar ultima zi pentru depunerea dosarelor este 30 aprilie 2022. Cei interesați pot afla mai multe detalii despre derularea programului AICI.

Persoanele care vor să devină voluntari ISU Covasna trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 16 și 65 de ani, să fie apte din punct de vedere medical, să nu fi fost condamnate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție și să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență.

Activitatea se desfășoară în baza unui contract de voluntariat. Cei interesați trebuie să completeze o cerere de înscriere, pe care o pot solicita de la sediul ISU Covasna, și să întocmească un dosar care să conțină certificatul de cazier judiciar (în cazul persoanelor cu vârsta peste 18 ani); acordul părinților / tutorelui legal (în cazul celor care n-au împlinit 18 ani); avizul psihologic cu mențiunea „apt pentru activitatea de voluntariat în cadrul IGSU”; un act doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfășurare; o adeverință de la medicul de familie cu mențiunea „apt pentru efort fizic” sau „apt pentru muncă”.

Voluntarii înscriși în programul „Salvator din Pasiune” participă la cursuri de bază și prim ajutor gratuite, beneficiază de un stagiu de formare profesională gratuit, pot face parte din echipa SMURD sau din garda de intervenție la stingerea incendiilor și se pot implica activ în viața socială și umanitară a comunității.

Programul național „Salvator din pasiune”, reluat în 2021 după un an de pauză impusă de pandemia Covid-19, se desfășoară începând cu anul 2016, perioadă în care 81 de persoane s-au alăturat subunităților ISU Covasna.

Anul trecut, în acest program s-au înscris 35 de voluntari, iar în prezent ISU Covasna are 25 de voluntari activi, cel mai tânăr având 17 ani, iar cel mai vârstnic, 35 de ani.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio