Ştiri locale

Proiectul parcului zoologic de la Șugaș Băi a fost oprit. Primăria Sfântu Gheorghe a comandat un studiu de impact

Proiectul autorităților locale de înființare a unui parc zoologic în zona Şugaş Băi a fost sistat, după ce mai mulți activişti de mediu au depus o plângere la Primăria Sfântu Gheorghe şi la Prefectura Covasna solicitând revocarea hotărârii Consiliului Local de începere a lucrărilor.

Primarul Antal Árpád a declarat joi, într-o conferință de presă, că Primăria Sfântu Gheorghe a comandat un studiu de impact pentru a stabili dacă lucrările pot sau nu merge mai departe.

Publicitate

„Când reprezentanţii Asociaţiei Vadon m-au contactat în legătură cu această idee, i-am rugat să se consulte cu persoanele din oraş despre care ştim că sunt foarte sensibile în ceea ce priveşte aceste tipuri de proiecte, iar feedback-ul pe care l-am primit a fost că acest lucru s-a întâmplat. Cu toate acestea, în momentul în care am început faza de documentare a proiectului au venit aceste reacţii din partea unora. Am decis ca în acest moment să opresc acest proiect şi să comand un studiu de impact, iar în momentul în care vom avea acel studiu de impact vom vedea cum vom proceda mai departe. Oricum, este foarte important şi i-am rugat şi pe cei de la Asociaţia Vadon să explice cât mai clar opiniei publice despre ce este vorba”, a spus primarul Antal Árpád.

Edilul a vorbit și despre importanța existenței atracțiilor turistice, explicând că proiectul ar contribui la dezvoltarea turismului și economiei în municipiu, însă a precizat că investiția nu va fi realizată până când nu va fi găsit un echilibru.

„Trebuie să găsim un echilibru, dar fără a face lucruri ireversibile în ceea ce priveşte natura. Însă trebuie să găsim soluţii şi pentru a atrage turişti în oraş, pentru că dacă nu se întâmplă acest lucru, (…) dacă noi nu facem atracţii turistice, atunci oamenii din Sfântu Gheorghe merg în alte localităţi şi își duc banii acolo, îşi petrec timpul acolo, în loc să rămână banii aici şi să mai vină şi alţii să aducă aici banii. Lucrurile sunt fragile și de aceea spun că trebuie să găsim soluții pentru a atrage turiști de bună calitate. Fără atracții turistice ne plângem că oamenii nu se cazează la hotel, că restaurantele nu au consumatori, și așa mai departe. Asta nu înseamnă că pentru mine sunt mai importanți hotelierii decât natura, dar trebuie să găsim un echilibru. Nu luăm decizii pripite, am oprit acest proiect, și eu vreau să fiu 100% sigur că, dacă se va realiza, această investiție va aduce doar beneficii comunității și orașului”, a mai spus primarul.

Proiectul prevedea amenajarea unui parc tematic, cu animale și păsări sălbatice specifice zonei Carpaților de Curbură, care urma să se întindă pe o suprafaţă de circa 16 hectare de păşune pusă la dispoziţie de Primăria Sfântu Gheorghe în zona pârâului Nadăş, la vest de izvorul Honvéd.

Iniţiatorii intenționau ca parcul să poată fi folosit și pentru activităţi de educaţie pedagogică şi ecologică.

Semnatarii plângerii susțin, însă, că zona aleasă de Municipalitate nu este potrivită, întrucât proiectul ar pune în pericol speciile de plante protejate prin lege, prin creșterea turismului, și acuză autorităţile locale de încălcarea prevederilor legale privind transparenţa decizională

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio