Proiect: Valabilitatea permisului de conducere s-ar putea reduce pentru şoferii în vârstă
Valabilitatea permisului de conducere ar putea crește. Parlamentarii vor să majoreze perioada acestor documente de la 10 ani, cât e în prezent, la 15 ani. Pentru persoanele vârstnice, însă, sunt vești rele. Ei ar trebui să-și reînnoiască permisul de conducere la fiecare cinci ani, iar cei trecuți de 80 de ani, la fiecare doi ani. Asta ca să fie evaluați medical mai des.
Noua propunere legislativă vine cu o serie de modificări, iar vizați sunt toți șoferii. Cei care au până în 70 de ani vor fi scutiți de drumurile la Direcția de Permise din zece în zece ani, dacă perioada de valabilitate a documentului va crește la 15 ani. O adevărată lovitură primesc, însă, șoferii în etate. Cei care depășesc vârsta de 70 de ani vor fi nevoiți să-și schimbe permisul de conducere la cinci ani, asta în timp ce șoferii care au peste 80 de ani ar trebui să schimbe actele o dată la doi ani.
Daciana Toma, medic de familie: „Odată cu înaintarea în vârstă, vrem nu vrem apar tot felul de afecțiuni pe care le recunoaștem sau nu. Apar tot felul de modificări. De boli, că despre boli vorbim. Atunci este necesară evaluarea pentru a vedea: are pacientul anumite boli, nu are, ce se întâmplă, și-a păstrat capacitatea de a conduce?”
Inițiatorii proiectului sunt de părere că aceste măsuri vor duce la reducerea incidentelor din trafic. Totuși, datele oficiale arată că doar în 6% dintre accidentele din România au fost implicați șoferi cu vârste peste 70 de ani. Pentru a fi pus în aplicare, proiectul trebuie mai întâi aprobat și publicat apoi în Monitorul Oficial.