Ştiri

Proiect: Românii vor fi anunțați că le expiră cartea de identitate, pașaportul sau permisul auto

Senatul a adoptat luni un proiect de lege prin care autorităţile ar putea notifica cetăţenii că urmează să le expire cartea de identitate, paşaportul sau carnetul de conducere. Propunerea legislativă urmează să fie votată de către Camera Deputaţilor, care este for decizional. Conform iniţiativei, autorităţile competente vor notifica cetăţenii prin SMS sau e-mail cu 90 sau 180 de zile înainte de termenul de expirare al fiecărui act în parte. Iniţiativa legislativă prevede şi că, în cazul în care autorităţile nu dispun de numărul de telefon mobil sau de adresa de e-mail a cetăţeanului respectiv, notificarea poate fi realizată şi prin intermediul poştei.

Iniţiatorul proiectului, Raoul Trifan, membru al comisiei de IT din Senat, spune că acesta este un pas firesc al procesului de digitalizare al administraţiei, care ajută atât cetăţenii să aibă acte în regulă, cât şi statul care, astfel, va putea să-şi actualizeze bazele de date şi să aibă la zi evidenţa populaţiei.

„Statul trebuie să facă tot ce-i stă în putinţă să uşureze pe cât posibil interacţiunile birocratice dintre instituţii şi cetăţean. Tehnologia există, bazele de date există, singurul lucru care pare să lipsească este voinţa de a pune tehnologia să lucreze în folosul oamenilor. Da, unii cetăţeni pur şi simplu uită sau amână reînnoirea documentelor personale, căci este un lucru pe care-l fac o dată la 10 ani, nu în fiecare zi şi este firesc să mai uite. Amenda nu rezolvă, în sine, problema, nu reînnoieşte actele. O notificare cu 3 sau 6 luni luni de zile înainte de expirare îi ajută pe cetăţeni să evite situaţiile de ieşire din legalitate, iar statului să-şi actualizeze datele”, a spus senatorul, potrivit unui comunicat de presă.

Notificarea le va reaminti cetăţenilor că trebuie să-şi reînnoiască buletinul/paşaportul sau carnetul de conducere și le va permite şi să se programeze din timp, evitând cozi interminabile la ghişee. Iniţiativa legislativă merge acum la Camera Deputaţilor, pentru dezbateri şi vot final.

(Digi24.ro)

Publicitate
banner we radio