Ştiri locale

Proiect de incluziune socială a trei zone marginalizate din Sfântu Gheorghe

Grupul de Acţiune Locală Sepsi” (GAL Sepsi) va derula în următorii cinci ani un proiect, finanţat din fonduri europene, ce are ca scop incluziunea socială a persoanelor care trăiesc în trei zone marginalizate din municipiul Sfântu Gheorghe.

Proiectul, prezentat joi de către autorităţile locale, prevede atât dezvoltarea infrastructurii, cât şi derularea de programe educaţionale şi crearea de locuri de muncă pentru persoanele defavorizate din cartierele Ciucului, Câmpu Frumos şi Orko, ultimul fiind locuit preponderent de romi.

Potrivit iniţiatorilor proiectului, acesta va fi finanţat cu aproape 7 milioane de euro din fonduri europene.

„Este un proiect important pentru noi, un proiect foarte complex, cu intervenţii în infrastructură, educaţie şi creare de locuri de muncă. Aşa cum am mai spus în urmă cu câţiva ani, scopul nostru este să demolăm atât zidurile fizice care separă comunităţile, cât mai ales zidurile invizibile. În cei cinci ani, până în 2023 când se va încheia acest proiect, dorim să ajutăm cel puţin 600 de persoane să iasă din această situaţie marginalizată şi de sărăcie adâncă. Până la urmă, scopul nostru este să creăm un model pentru copiii care se nasc şi cresc în aceste familii pentru a-şi schimba mentalităţile, pentru a vedea că dimineaţa părinţii merg la muncă şi prin asta să înţeleagă că şi ei pot reuşi în viaţă dacă merg la şcoală, dacă aleg să meargă la muncă şi nu să aştepte ajutoare sociale”, a declarat primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

Potrivit preşedintelui GAL Sepsi, TóthBirtan Csaba, 65% din finanţare va fi destinată dezvoltării infrastructurii celor trei zone, printre altele fiind prevăzută construirea 50 de locuinţe sociale, modernizarea străzilor, extinderea Centrului comunitar din Cartierul Orko, construirea unui sediu pentru servicii sociale, de educaţie şi în domeniul ocupării forţei de muncă în Cartierul Ciucului, precum şi modernizarea blocurilor de locuinţe de la Câmpu Frumos.

Managerul de proiect Veres-Nagy Tímea a punctat că printre obiectivele acestuia se numără şi „demontarea” stereotipurilor şi prejudecăţilor care există la nivelul comunităţii, precum şi sensibilizarea comunităţii locale cu privire la problemele cu care se confruntă persoanele marginalizate social.

(Agerpres)