Ştiri

Proiect: Clubul pensionarilor de la bloc, obligatoriu prin lege

Viitoarele clădiri cu mai multe locuințe vor trebui să aibă, pe lângă ghene, ascensoare sau rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități, și spații în care să se organizeze cluburi pentru pensionari, potrivit unui proiect legislativ ce a fost pus recent în dezbaterea senatorilor.

Măsurile ce vizează dotarea minimă a viitoarelor blocuri de locuințe se regăsesc în Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii locuinţei nr.114/1996, document ce a fost înregistrat în luna mai la Senat pentru dezbatere.

În mod concret, propunerea legislativă vizează organizarea de cluburi ale pensionarilor la parterul blocurilor de locuințe ce vor fi construite, dacă acestea au mai mult de 25 de apartamente. Practic, dacă măsurile conținute de proiectul legislativ vor ajunge să se aplice, viitoarele imobile cu peste 25 de apartamente vor trebui să aibă și un spațiu în care să se organizeze un club al pensionarilor din bloc și diverse activități ale asociației de proprietari.

Astfel, potrivit textului documentului, spațiile destinate cluburilor pentru pensionari s-ar putea adauga listei de dotări minime ale zonelor comune din clădirile cu mai multe locuințe, ce este stabilită de Legea nr. 114/1996 privind locuințele. 

Lista dotărilor minime pentru spațiile comune din imobile cuprinde instalații de prevenire și stingere a incendiilor, ascensoare, spații pentru biciclete, cărucioare și pentru uscarea rufelor, ghene și rampe de acces pentru persoanele imobilizate în scaun cu rotile. Măsura este propusă în contextul în care ponderea populației de peste 60 de ani din România a crescut, iar numărul pensionarilor a ajuns la 5,4 milioane de persoane, mulți dintre aceștia fiind singuri și izolați, fără a avea posibilitatea de a socializa cu persoane de aceeași vârstă și cu pasiuni comune.

Publicitate
banner we radio