Ştiri

Proiect: Băuturile energizante şi ţigările electronice vor fi interzise minorilor

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, a declarat că sunt necesare reglementări legislative în privinţa comercializării băuturilor energizante şi a ţigărilor electronice către minori.

„Am depus la Parlament două iniţiative legislative, sunt depuse în numele grupului Partidului Social Democrat, care prevăd interzicerea comercializării produselor din tutun, indiferent că este tutun încălzit, tutun răcit sau cum Dumnezeu s-o mai numi, dar şi a băuturilor energizante către minori. Legiuitorul, din punctul nostru de vedere, a scăpat atunci când a făcut legea iniţială aceste două produse, acele ţigări electronice care se regăsesc pe toate rafturile, de toate culorile şi de toate formele, extrem de atractive pentru copii, iar, de asemenea, băuturile energizante în consum excesiv dăunează”, a spus Simonis la Palatul Parlamentului.

Publicitate

El a menţionat că prin aceste modificări legislative sunt încadrate, atât ţigările electronice cât şi energizantele, alături de alcool şi de ţigările normale, în produsele care sunt interzise ar fi comercializate către minori.

„În urma discuţiilor cu asociaţiile de părinţi şi de profesori am avut surprinderea să constat faptul că acest consum al tutunului încălzit, a ţigărilor care emit vapori, au tot felul de definiţii în lege, consumul lor este extrem de răspândit în şcolile din România, în rândul tinerilor din România şi este evident pentru toată lumea ca atât aceste ţigări electronice cât şi băuturile energizante nu fac bine, mai ales în consum exagerat. Practic, iniţiativa creează şi cadrul legislativ pentru şcoli să aplice sancţiuni şi să aibă regulamente proprii prin care interzic consumul. Evident că după aceea şcoala trebuie să sesizeze organele de poliţie în momentul în care constată că în jurul şcolilor sunt comercializate astfel de produse către copii”, a arătat preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor.

Simonis a adăugat că interzicerea comercializării acestor produse către minori se referă la orice magazin, la orice spaţiu comercial.

„Se referă şi la acele tonomate, pentru că tonomatul nu te întreabă care ţi-e vârsta atunci când când bagi banii şi iei produsul, vor avea interdicţie de comercializare tonomatele, iar magazinele nu pot vinde, precum se întâmpla cu alcoolul şi cu ţigările obişnuite, clasice, atunci când vârsta ţi-e prea fragedă. Vânzătorul te întreabă dacă ai 18 ani şi îţi cere documentul de identitate. Dacă nu ai 18 ani nu poţi să cumperi”, a precizat preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio