Ştiri

Proiect: Amenzi mai mari pentru cei care aruncă pe jos mucuri de țigări sau gunoaie

Persoanele care vor arunca gunoaie pe jos atunci când participă la un eveniment public, fie acesta concert, festival sau demonstrație, vor risca sancționarea cu amenzi ce vor putea ajunge la câteva mii de lei, potrivit unui proiect de act normativ ce vizează modificarea Legii picnicului și care se află în dezbatere publică la Ministerul Mediului (MM).

Ministerul Mediului a lansat recent în dezbatere un proiect de act normativ prin care se dorește modificarea Legii picnicului, în sensul extinderii acesteia. Pentru a se aplica, proiectul de act normativ are nevoie de aprobarea Guvernului și a Parlamentului.

O primă modificare adusă de acest proiect îi vizează pe cei care participă la diverse evenimente publice. Concret, aceștia vor fi obligați să arunce deșeurile numai în locurile special amenajate de către organizatorii evenimentului și, dacă este posibil, să arunce gunoiul în containerele ce corespund categoriei din care face parte acesta (plastic, metal, hârtie etc).

Astfel, atunci când se vor afla la evenimente sau reuniuni publice, cei care vor arunca gunoaie sau mucuri de țigări pe jos, în zona de desfășurare a evenimentului sau în împrejurimi, vor risca amenzi consistente, ce vor fi cuprinse între 500 și 3.000 de lei.

Proiectul va modifica Legea nr. 54/2012 privind desfăşurarea activităţilor de picnic pentru ca aceasta să acopere și evenimentele sau reuniunile publice, nu numai picnicul. Asta înseamnă că, după intrarea în vigoare a proiectului, Legea nr. 54/2012 va acoperi și concertele, festivalurile, serbările, zilele localităților, demonstrațiile, manifestațiile politice ori religioase, care sunt organizate sau autorizate de autoritatea locală.

Totodată, proiectul de act normativ va introduce o nouă obligație pentru organizatorii de evenimente și reuniuni publice, așa cum sunt concertele, festivalurile sau manifestațiile politice ori religioase. Astfel, organizatorii de evenimente vor trebui să se asigure că la respectiva manifestare se vor folosi numai ambalaje refolosibile sau biodegradabile, cele de plastic urmând să fie interzise.

banner we radio