Ştiri locale

Programul-pilot al Centrului de Transfuzii Sanguine Covasna a restabilit echilibrul în ceea ce privește nevoia de sânge

Programul-pilot lansat la începutul acestui an de către Centrul de Transfuzii Sanguine, Prefectura și Consiliul Județean Covasna, împreună cu primăriile din județ, a mai potolit din nevoia de sânge cu care spitalele din județ se confruntau.

În perioada stării de alertă, potențialii donatori sunt transportaţi din tot judeţul Covasna către Centrul de Transfuzii din Sfântu Gheorghe, cu autobuze sau microbuze școlare puse la dispoziţie de autorităţile locale şi judeţene.

Publicitate

Primăriile sunt cele care se ocupă de recrutare, întocmind liste cu numele, prenumele și numerele de telefon ale doritorilor. Aceștia din urmă sunt testați gratuit pentru COVID-19 cu o zi înainte de donare.

Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine, dr. Andrei Rosin ne-a declarat că deși odată cu începerea semestrului al II-lea al acestui an școlar, microbuzele au început din nou să fie utilizate pentru transportul elevilor către unitățile de învățământ, programul funcționează în continuare.

„Programul merge relativ bine, acum este o scurtă acalmie, să zicem, pentru că a început școala iar microbuzele au început să fie folosite de elevi, dar în principiu funcționează. N-am stat să numărăm microbuzele care ne-au venit, este totalmente imposibil să facem recensământul microbuzelor, dar am simțit o creștere a numărului de donatori și asta este important. Deci mă interesează să am sânge destul ca să pot da către spitale, iar deocamdată avem destul, stăm binișor. Când nu avem apelăm la sprijin și facem anunțuri”, ne-a spus directorul Centrului.  

Ideea s-a născut din cauza lipsei acute de sânge cu care Centrul de Transfuzii și spitalele din județ s-au confruntat de la începutul pandemiei, și a faptului că pentru a preveni răspândirea infecțiilor cu SARS-CoV-2 colectele mobile au fost blocate, așa încât, locuitorii oraşelor şi comunelor mai îndepărtate care îşi făcuseră un obicei din a dona, nu au mai putut face acest lucru.

În luna noiembrie a anului trecut directorul Centrului județean de Transfuzii preciza că niciodată în ultimii 20 de ani nu a existat o criză atât de mare de donatori. Potrivit acestuia, aproape jumătate din cantitatea de sânge care era colectată în anii precedenți provenea din colectele mobile.

La momentul lansării programului, acesta declara că dacă fiecare primărie din judeţ va recruta săptămânal 5 donatori, Centrul ar putea ajunge să colecteze o cantitate mai mare de sânge faţă de cea din 2019, respectiv înaintea apariţiei pandemiei.

Programul-pilot gândit de Centrul de Transfuzii Sanguine Covasna, împreună cu autoritățile  locale și județene reprezintă o premieră națională.

Cei care doresc să doneze sânge o pot face în continuare la Centrul din Sfântu Gheorghe,  condițiile fiind ca aceștia să aibă vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, peste 55 kg, tensiunea arterială maximă să nu depășească 200 mmHg iar cea minimă 100 mmHg, să nu aibă boli cronice și să nu fi luat medicamente în ultimele două săptămâni.

Cu 48 de ore înainte de a dona sânge participanților le este interzis să consume alcool, iar fumatul este interzis cu două ore înainte și după donare.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio