Ştiri locale

Programul Pedibus a împlinit un an de la lansare

Pe 17 mai programul Pedibus, lansat de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, a împlinit un an de existență

Programul Pedibus a fost lansat în luna mai a anului 2021, sub forma unei inițiative a Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe prin care s-a dorit motivarea elevilor din oraş să meargă la școală pe jos, deoarece mersul pe jos este cea mai sigură, cea mai sănătoasă și cea mai distractivă metodă de a începe ziua. Coordonat de consilierii locali Kondor Ágota și Székely Kincső, programul intitulat simbolic Pedibus s-a bucurat de un succes neașteptat.

Publicitate

„Programul Pedibus este o idee care a fost primită cu căldură. Este o bucurie să vezi atât de mulți copii fericiți dimineața, care se îndreaptă spre școală cu bună dispoziție. Este o bucurie să vezi atât de mulți voluntari entuziaști. Și este bine de știut că mulți dintre noi consideră că acest lucru este important. Nu numai că exercițiile fizice stimulează căile cerebrale și aduc mai mult oxigen în organism, dar îi fac și pe copii să înceapă ziua și să ajungă la școală mai veseli, să socializeze, să discute și să își facă prieteni. Aceștia întâlnesc o mulțime de adulți (însoțitori) care pot fi modele de urmat. Ei devin mai puțin anxioși, mai curajoși, mai dinamici și mai integrați într-o comunitate. Este sănătos pentru trup și suflet și este şi distractiv”, a declarat Kondor Ágota, enumerând beneficiile programului.

Din mai 2021 și până în prezent, Pedibus a pornit la drum, cu ajutorul voluntarilor, în fiecare dimineață a perioadei școlare, astfel acumulând în total 34 de săptămâni de activitate. Copiii au fost însoțiți până la școală în fiecare săptămână de către un alt șofer adult de Pedibus, peste 34 de asociații, instituții publice și organizații din oraș contribuind la acest lucru prin reprezentanții lor.

Popularitatea programului a crescut treptat, iar dacă la început aproximativ 60 de copii se alăturau zilnic traseelor Pedibus, în prezent media zilnică a numărului de călători a ajuns la 140, iar recordul este reprezentat de dimineața în care aproximativ 200 de elevi au ales să meargă la școală pe jos cu ajutorul voluntarilor.

Totodată, de-a lungul anului au fost create și noi trasee pentru ca din ce în ce mai mulți copii să se poată bucura de această oportunitate. La acest moment, Pedibus are în total 6 trasee active care acoperă aproape toate instituțiile de învățământ din oraș. Perseverența celor mici este răsplătită de organizatori prin premii de colecție, care sunt oferite în urma adunării unui anumit număr de stickere Pedibus. Astfel, deja 10 copii s-au bucurat de marele premiu, un rucsac Pedibus pe roți, în urma colecționării a 100 de stickere, ceea ce reprezintă 100 de dimineți în care aceștia au ales să meargă pe jos la școală.

Pe viitor, organizatorii și-au propus extinderea programului Pedibus și în alte zone ale orașului, dar și multe alte surprize.

„Mi se pare incredibil că a trecut deja un an, de parcă ar fi fost ieri când am organizat prima Săptămână Pedibus. Am organizat programul pe parcursul a 34 de săptămâni într-un an pentru a contribui la mobilitatea, independența și socializarea copiilor. Pe parcursul acestui an am însoțit copiii la școală dimineața cu ajutorul a 556 de voluntari. Plimbările de dimineață mă duc mereu cu gândul la amintiri din copilărie, deoarece mulți ani am mers pe jos pe traseul Gară – Lidl până la școală. Copiii îmi oferă atât de multă iubire, reîncărcare și energie în cele 30-40 de minute de mers pe traseu. În calitate de consilier local, mă simt norocoasă să fac parte din acest program extraordinar de consolidare a comunității”, spune Székely Kincső, care privește retrospectiv la anul trecut.

Organizatorii doresc să transmită mulțumiri speciale tuturor celor care au fost alături de programul Pedibus în acest prim an de activitate: părinți; învățătoare de la Colegiul Naţional „Székely Mikó”, Colegiul Naţional „Székely Mikó”, Liceul Teoretic „Mikes Kelemen”  și de la Școala Gimnazială „Nicolae Colan”; antrenori de la Clubul de hochei „Pinguinii Regali”; Casa de Cultură „Kónya Ádám”; Asociația Salvatore; Caritas Covasna; filiala din Sfântu Gheorghe a Serviciului de Ajutor Maltez; reprezentanți ai presei locale; Consiliul Județean Covasna; Societatea Carpatină Ardeleană; Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna; Palatul Copiilor; profesori de sport, sportivi, actori ai Teatrului „Tamási Áron”; consilieri locali; prietenii patrupezi și stăpânii lor; Serviciul de Ambulanță; pastori reformați; Inspectoratul de Poliție al Județului Covasna; Visit Covasna; Asociația Vadon; Dalia Prod; Ansamblul de dansuri Háromszék.

(Biroul de Imagine şi Comunicare al Primăriei Sfântu Gheorghe)

Publicitate
banner we radio