Ştiri locale

Programul „Carte din inimă” al Bibliotecii Județene a ajuns la final. Peste 1.600 de cărți donate pentru copiii defavorizați; alte 1.500 vor veni din Ungaria

Programul „Carte din inimă” pe care Biblioteca Județeană „Bod Péter” din Sfântu Gheorghe l-a lansat în data de 14 februarie, de Ziua Internațională a Cărții Dăruite, cu scopul de a le oferi cadou copiilor defavorizați din județ, a ajuns la final.

Peste 1.600 de cărți în limbile română și maghiară au fost donate în cele mai bine de 2 luni de la lansarea programului, iar peste 700 dintre acestea și-au găsit deja noi „stăpâni”. Mai mult, o donație generoasă, constând în 1.500 de volume, va ajunge din Ungaria în cursul lunii mai.

Publicitate

Reprezentanții Bibliotecii Județene au transmis că distribuirea cărților va continua și în perioada următoare.

„Vă împărtășim cu bucurie în suflet recunoștința noastră pentru toți cei care ni s-au alăturat în acest demers. În cele două luni de desfășurare am primit prin donație mai mult de 1.600 de cărți pentru copii. Peste 700 de copii au primit până în prezent cărți cadou (distribuirea continuă, un ajutor substanțial venind în acest sens din partea organizațiilor partenere). În jur de 100 de persoane, 4 clase, o editură, un cerc de prieteni, o localitate înfrățită și o comunitate ecleziastică au oferit cărți în donație. O donație consistentă (1.500 de volume) va mai sosi din Ungaria în cursul lunii mai. Vă mulțumim pentru donații, iar organizațiilor partenere le mulțumim pentru colaborarea excelentă!”, au transmis reprezentanții Bibliotecii Județene.

Aceștia au publicat și o listă cu 45 de numele, reprezentând doar o parte dintre donatorii care au dorit să își facă numele public, printre aceștia și vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Jakab István Barna, sau viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Vargha Fruzsina.

Totodată, pe lista donatorilor se regăsesc și câteva clase de la Liceul de Arte „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe dar și câțiva donatori din Germania.

Colecta de carte, prin intermediul căreia Biblioteca Județeană și-a propus să strângă volume pentru toate vârstele, în limbile română și maghiară, pe care să le dăruiască mai apoi copiilor defavorizați din județul Covasna s-a încheiat în data de 23 aprilie.

În cadrul acțiunii au putut fi donate pliante, cărți de carton ilustrate și zicători pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani; cărți de poezie și povești scurte pentru copiii cu vârste între 3 și 6 ani; basme și basme, lecturi pentru începători, pentru copiii cu vârste de 7-11 ani, respectiv romane pentru tineri și adolescenți, cărți educative, non-ficțiune pentru copiii cu vârste cuprinse de 11 – 14 ani și peste.

Obiceiul de a dărui cărți tinerilor în data de 14 februarie a apărut inițial în Marea Britanie, însă s-a extins în întreaga lume, anual fiind organizate în acest scop numeroase centre de colectare unde donatorii și primitorii se întâlnesc și discută despre pasiunea lor comună – cititul.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio