Ştiri locale

Program de reabilitare şi igienizare a beciurilor şi adăposturilor de protecţie civilă din Sfântu Gheorghe

Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe vor să instituie un program multianual de reabilitare şi igienizare a subsolurilor tehnice şi adăposturilor de protecţie civilă aflate în blocurile de locuinţe din municipiu.

Potrivit proiectului de hotărâre, postat în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Sfântu Gheorghe, municipalitatea ar urma să finanţeze, în anumite condiţii, igienizarea, repararea şi restabilirea destinaţiei iniţiale a subsolurilor tehnice şi adăposturilor de protecţie civilă din blocurile de locuinţe.

În documentul citat se menţionează că majoritatea asociaţiilor de proprietari se confruntă cu probleme grave în ce priveşte întreţinerea şi repararea conductelor şi instalaţiilor subsolurilor tehnice, iar în multe situaţii acestea reprezintă „focare de infecţie”.

„Aceste subsoluri tehnice sunt inundate de la instalaţiile proprii de apă şi canalizare. Subsolurile tehnice sunt pline de apă şi dejecţii, fiind periculoase pentru locuitorii din condominiul respectiv. De fapt, multe scări au reţeaua de canalizare distruse, iar deversarea grupurilor sanitare se face direct în subsol, acestea devenind puternice focare de infecţii, degajând mirosuri neplăcute, mai ales în sezonul cu temperaturi ridicate, dezvoltându-se astfel populaţii de ţânţari şi alte vieţuitoare. Durata medie de viaţă a acestor instalaţii este de 40-50 de ani şi ar trebui înlocuite prin grija asociaţiilor de proprietari din condominiul respectiv, ceea ce, datorită costurilor ridicate de igienizare şi reparaţie a subsolurilor, precum şi a posibilităţii financiare reduse a locuitorilor din aceste imobile, s-a realizat în mult prea puţine cazuri. Municipiul Sfântu Gheorghe consideră necesară reabilitarea şi igienizarea subsolurilor tehnice, care sunt inundate de la instalaţiile proprii de apă şi canalizare, în unele cazuri rezultând în focare de infecţii, fiind periculoase pentru sănătatea şi viaţa locuitorilor din condominiu (…) În acest context, intervenţia rapidă şi eficientă prin procedura de urgenţă este esenţială pentru a proteja viaţa şi sănătatea comunităţii, prevenind astfel agravarea situaţiei şi apariţia unor crize sanitare”, se arată în proiectul de hotărâre.
Viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Toth Birtan Csaba, care a iniţiat proiectul de hotărâre, a precizat că starea degradată a subsolurilor tehnice reprezintă un obstacol şi pentru implementarea proiectele de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe finanţate prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Proiectul de hotărâre, care se află pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Municipal din 25 iulie a.c, prevede şi alocarea unui buget de 1.000.000 lei pentru acest program pentru anul în curs.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio