Ştiri locale

Program de informare și screening gratuit pentru depistarea cancerului la sân, la Zăbala

După campaniile de conștientizare și screening gratuit pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin și tuberculoză, derulate în ultimele două luni în mai multe localități covăsnene, o nouă caravană ajunge în județ la începutul lunii octombrie.

Campania „Eva și Éva & Éva es Eva – Program de informare și screening mamar” se adresează femeilor din localitatea Zăbala, care vor putea lua parte la o sesiune dedicată conștientizării, prevenției şi luptei împotriva cancerului la sân.

Publicitate

Acțiunea, organizată de Asociația pentru Ajutor, Luptă, Motivare şi Asistență în afecțiuni grave (ALMA), va demara cu o sesiune medicală de informare, care va avea loc în data de 8 octombrie, între orele 16:30-18:30, la Căminul Cultural nr. 2 Zăbala. Doamnele și domnișoarele care vor participa la acest eveniment gratuit, vor primi un ghid de autocontrol al sânilor, precum și un voucher pentru o ecografie bilaterală la sâni.

De asemenea, evenimentul va fi urmat de o campanie de screening gratuit care va avea loc în perioada octombrie-noiembrie.

Mie nu mi se poate întâmpla – a rămas doar dorință. Realitatea ne dovedește că două din zece femei au sau vor avea cancer de sân. Este momentul să gândim altfel! (…) Participarea este liberă, cu înscriere prealabilă. Fiecare participantă la eveniment va primi un ghid de autocontrol al sânilor şi un voucher pentru o ecografie bilaterală de sâni. Înscrierile se fac telefonic sau prin SMS la unul dintre numerele: 0767 279 626 (Sorina) sau 0787 327 654 (Roxana). Voucherele pentru ecografii se acordă femeilor din categoria de vârstă 20-70 ani şi sunt condiționate de participarea la sesiunea de informare”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a comunei Zăbala.

Potrivit organizatorilor, sesiunea medicală din data de 8 octombrie va fi susținută de dr. Clarisa Bîrlog – medic specialist chirurgie generală, dr. Livia-Maria Terza – medic primar pediatru, doctor în ştiinţe medicale, și de Mihaela Naidin Gabor – manager Clinica ProVitam.

În luna august, o caravană mobilă de screening gratuit a fost prezentă în mai multe localități covăsnene, printre care și Zăbala, după ce județul Covasna a devenit parte a primei rețele de screening din România pentru depistarea cancerului de col uterin – un amplu proiect inițiat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureş, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Știinte și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, și finanțat din fonduri europene.

De asemenea, până la finalul lunii septembrie, județul Covasna este parte a celui mai amplu proiect de screening al tuberculozei realizat în România în ultimii 30 de ani. Caravana Screening TB, coordonată de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, este adresată comunităților din Zăbala, Ozun, Boroșneu Mare, Zagon, Moacșa, Cernat și Brețcu, oferind, pe lângă consultațiile gratuite, informare şi suport beneficiarilor.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio