Ştiri locale

Program de după-amiază la Centrul de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe pentru a stimula donarea de sânge

Centrul de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe va reintroduce, începând de luna viitoare, programul de după-amiază, pentru a da posibilitatea cât mai multor cetăţeni să doneze sânge.

Directorul Centrului, dr. Andy Rosin, a declarat, luni, că numărul donatorilor a scăzut foarte mult pe timpul verii, iar România se confruntă cu o mare lipsă de sânge.

Publicitate

„Vom introduce din 9 octombrie programul de donare de sânge şi după-amiaza. În fiecare săptămână, două zile, respectiv luni şi joi, vom avea program de la 17 la 20. (…) Introducem programul de după-amiază pentru că legiuitorul a făcut o lege incompletă, (…) în sensul în care se acordă o zi liberă pentru donare, dar nu zice nimeni că e şi plătită. Şi atunci, omul ca să nu piardă ziua de lucru – pentru că patronul zice: nu ai muncit, nu te plătesc, şi pe bună dreptate, din ce să te plătesc dacă nu ai produs – preferă să nu vină la donare. Pe când aşa, de la serviciu merge acasă, se odihneşte puţin, se spală, mănâncă ceva şi vine să doneze sânge”, a declarat dr. Andy Rosin.

El a ţinut să sublinieze că şi persoanele care vor dona după-amiaza vor beneficia de analize medicale gratuite, de tichete de masă, precum şi de o gustare după donare.

„Interesant e că Legea 282 republicată, a transfuziei sanguine, prevede obligativitatea acordării, în afara tichetelor, şi a unei gustări după donare. Noi suntem singurii din ţară care acordăm această gustare, câte un cârnat fierbinte, mulţumită sprijinului acordat de doi oameni de afaceri din judeţ care ne sponsorizează cu cârnaţi şi pâine”, a mai spus Andy Rosin.

Acesta a amintit că programul de după-amiază a mai funcţionat pentru scurt timp în acest an, dar a fost suspendat din cauza lucrărilor de reparaţii făcute la sediul Centrului.

Rosin a menţionat, totodată, că intenţionează să solicite Institutului Naţional de Transfuzie Sanguină să aloce judeţului Covasna unul dintre cele cinci autobuze de donare aflate în dotare, pentru a putea face campanii ample de donare de sânge atât în judeţ, cât şi în afara acestuia.

„Vom cere un autobuz, pentru început pentru o perioadă limitată, ca să vedem cum decurge activitatea. (…) Dacă ne vine autobuzul, atunci vom cere sprijinul colegilor din Harghita şi Braşov pentru a face aceste acţiuni (…) care se deosebesc de colecta mobilă clasică prin faptul că ne oprim din sat în sat, iar cine doreşte donează. (…) Spre exemplu, dacă mergem la Întorsura Buzăului ne oprim şi la Lunca Câlnicului, în judeţul Braşov (…), iar dacă mergem spre Baraolt, ajungem şi până la Tuşnad, în judeţul Harghita. De când există sistemul informatic naţional, oricine poate dona sânge acolo unde doreşte, nu mai este legat de adresa de domiciliu. (…) În acest fel, încercăm să facem ce fac şi colegii noştri din alte ţări cu o infrastructură şi mijloace mai bune, cum ar fi Germania, care merg în localităţi unde oamenii au acces mai greu la un centru de transfuzie sanguină”, a mai spus dr. Andy Rosin.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio