Ştiri locale

Program al Primăriei Sfântu Gheorghe de modernizare a sistemului de alarmare a populaţiei

Primăria Sfântu Gheorghe a achiziţionat în ultimii ani patru sirene electronice şi intenţionează să mai achiziţioneze încă două printr-un program multianual de modernizare a sistemului de alarmare a populaţiei împotriva calamităţilor.

Coordonatorul Serviciului de Protecţie Civilă din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe, László Levente, a declarat că toate cele patru sirene electronice, prin intermediul cărora pot fi transmise atât mesaje acustice, cât şi verbale, sunt montate, locurile de amplasare fiind pe hotelul Bodoc din centrul municipiului, pe două imobile situate pe strada Bem Jozsef şi Varadi Jozsef, precum şi pe un bloc aflat în zona Gării, iar următoarele două vor fi instalate în Cartierul Simeria, zona Dealului, şi în zona Covalact.

Publicitate

„Au fost amplasate în funcţie de un plan de audibilitate făcut de experţi, care au stabilit atât punctele, cât şi puterea sirenelor. (…) Vrem să reînnoim tot sistemul electronic, nu merită să investim în sirenele vechi care datează din anii ’60-’70 pentru că sunt scumpe şi nici nu mai găsim piese de schimb. Cele noi sunt moderne şi pot transmite şi anunţuri verbale. (…) Planul este să achiziţionăm în Sfântu Gheorghe şase sirene electronice, iar patru au fost deja achiziţionate. În fiecare an Primăria a cumpărat câte una pentru că sunt scumpe. Deci au fost cumpărate patru, anul ăsta Primăria mai cumpără una, iar anul viitor pe cea de-a şasea şi urmează apoi satele aparţinătoare Chilieni şi Coşeni”, a declarat László Levente.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, în cadrul exerciţiului PROCIV 2017, care a vizat verificarea echipamentelor de înştiinţare, avertizare şi alarmare a populaţiei în caz de dezastre, joi au fost testate 12 din cele 21 de sirene existente pe raza municipiului Sfântu Gheorghe şi s-a constatat că două dintre acestea sunt neoperative.

Purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, cpt. Ionela Mazîlu, a precizat că este vorba despre sirenele aflate la sediile a două societăţi comerciale aflate în lichidare, unde fie nu există alimentare cu curent electric, fie accesul este interzis.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio