Ştiri

Prognoza meteo. Vreme caniculară în weekend

Vremea se menţine caniculară şi în următoarele zile. Sâmbătă disconfortul termic se va menţine accentuat în majoritatea regiunilor, dar cu precădere în jumătatea de sud-vest unde indicele temperatura-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Sâmbătă. Vremea se va menţine călduroasă, izolat caniculară în vestul şi în sudul ţării. Cerul va fi variabil, dar cu înnorări temporar accentuate după-amiaza în zonele montane şi cele deluroase din sudul ţării, iar seara şi la începutul nopţii si în partea de vest a teritoriului unde local vor fi averse şi descărcări electrice. Punctiform ploile vor avea caracter torenţial şi va cădea grindină. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări de scurtă durată asociat averselor. Temperaturile maxime se vor încadra între 27…29 de grade pe litoral si în jurul a 35 de grade izolat în Câmpia de Vest şi Câmpia Română.

Publicitate

Duminică. Va fi în continuare o vreme călduroasă în apoape toate zonele, iar disconfortul termic, deşi mai puţin accentuat ca în precedentele zile, se va menţine în special în zonele de câmpie din sudul şi din vestul ţării, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unităţi. Cerul va fi variabil.

O uşoară instabilitate atmosferică se va manifesta după-amiaza şi seara în partea de vest şi de sud a ţării prin înnorări temporar accentuate şi pe spaţii restrânse averse şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în sudul Banatului şi pe litoral, dar de scurtă durată şi în rest, asociat averselor. Temperaturile maxime se vor încadra între 28 de grade pe litoral şi 34 de grade în sudul Moldovei şi Lunca Dunării.

Luni. Instabilitatea atmosferică se va situa la cote ridicate, ziua pe arii relativ extinse în vestul, nordul şi centrul ţării şi în zona submontană din restul teritoriului, iar seara şi noaptea local şi în sud şi nord-est. Aceasta se va manifesta prin înnorări temporar accentuate, averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie şi pe spaţii mici căderi de grindină.

Cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp și punctiform 35…40 l/mp. Astfel de fenomene se vor semnala şi în restul timpului şi al teritoriului, dar pe spaţii restrânse şi la o intensitate mai redusă. Valorile termice diurne vor marca o scădere accentuată în regiunile intracarpatice, apropiindu-se de cele specifice acestei perioade din an, în timp ce în rest disconfortul termic va continua să fie ridicat, în condiţiile în care vremea se va menţine călduroasă, izolat caniculară; temperaturi maxime urmând a se situa între 23 de grade în Dealurile de Vest şi 35 de grade, izolat în sudul Moldovei şi Lunca Dunării.

Publicitate
Publicitate
banner we radio