Meteo

Prognoza meteo: România, lovită de un val de aer polar

Un val de aer polar va pătrunde în România în următoarele zile şi va aduce frig cumplit. Meteorologii avertizează că temperaturile vor scădea şi până la zero grade. Va ploua slab în majoritatea regiunilor, iar la munte sunt aşteptate ninsori.

România ar putea fi afectată de curenţii de aer ce înconjoară Polul Nord, definiţi drept Vortexul polar, după tendinţa actuală de încălzire a vremii, a declarat climatologul Roxana Bojariu, de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Publicitate

„Există posibilitatea, mai ales că acum suntem pe o tendinţă de încălzire, ca după, pentru că urmează o perioadă de răcire, acel aer rece să fie de proveninţă polară, pe acest mecanism de slăbire. Pentru localizare şi pentru a şti mai precis când, trebuie urmărite prognozele meteorologice. Structura aceasta este prezentă acolo în mod continuu, dar efectul este important iarna. Atunci este şi mai puternic şi face cuplajul până la suprafaţă. Întotdeauna există fluctuaţii în Vortex, dar uneori sunt mult mai puternice, în aşa fel încât transportul de aer polar se face până la latitudini foarte joase şi avem un episod cu temperaturi foarte scăzute”, a explicat climatologul.

Conform sursei citate, Vortexul polar este definit de curenţii de aer ce înconjoară Polul Nord, la înălţimi mari în atmosferă.

Invazii atmosferice

„În sezonul rece (noiembrie – martie), vortexul polar ajunge să influenţeze circulaţia atmosferică şi în atmosfera joasă, cu impact asupra fluctuaţiilor vremii resimţite de noi toţi. Un vortex polar puternic izolează masele de aer rece, polar, deasupra Polului Nord, iar circulaţia atmosferică la latitudinile medii, de la înălţimi mari în atmosferă până la suprafaţă, e una preponderent zonală, de la vest la est. În acest caz, iarna, aerul de deasupra oceanului Atlantic (mai cald) este transportat peste continentul european determinând, în general, un regim termic mai blând”, a declarat Bojariu.

Dacă vortexul polar e slab, menţionează sursa precizată, el nu mai reuşeşte să ţină aerul rece, polar, deasupra zonei arctice şi se produc invazii atmosferice carcterizate de temperaturi foarte scăzute până la latitudini mai joase, posibile inclusiv până deasupra teritoriului României.

Vânt şi ploi slabe

Duminică, frigul pune stăpânire şi mai mult pe în vestul, centrul şi nordul ţării, unde vor fi înnorări şi pe arii relativ extinse ploi, mai intense pe timpul zilei. În restul teritoriului valorile termice vor fi apropiate de cele normale, cerul va fi temporar noros şi local va ploua slab, mai ales în Oltenia şi Muntenia. În zona montană, treptat, vor predomina ninsorile. Vântul va prezenta intensificări în toate regiunile, cu viteze mai mari în cele intracarpatice, iar la munte va sufla tare. Temperaturile maximele se vor situa între 5-6 grade în depresiuni şi 16-17 grade în Lunca Dunării, iar cele minime între 0 şi 9 grade, uşor mai scăzute în estul Transilvaniei.

Nici începutul de săptămână nu aduce vreme bună. Cerul va fi temporar noros şi îndeosebi ziua vor fi precipitaţii slabe, mixte în Maramureş şi Transilvania, ploi pe arii restrânse în restul zonelor şi ninsori la munte. Vântul va continua să prezintă intensificări în toate regiunile şi să sufle tare în zona montană. Temperaturile maxime se vor încadra între 3 şi 13 grade, iar cele minime în general între -4 şi 4 grade. Până la sfârşitul săptămânii, vremea se va menţine rece, mai ales în cursul dimineţilor. Temporar vor fi precipitaţii în majoritatea regiunilor, cu precădere în a doua parte a intervalului.

Publicitate
banner we radio