Ştiri

Prognoza meteo pe două săptămâni. Vin ploile peste România

Meteorologii anunţă că, în următoarele două săptămâni (6-19 martie 2017), vor avea loc mai multe episoade ploioase în majoritatea regiunilor din ţară, însă în general vremea se va menţine caldă pentru această perioadă.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Publicitate

Iată cum va fi vremea în fiecare regiune din ţară în intervalul 6-19 martie 2017

TRANSILVANIA
Vremea va fi caldă pe tot parcursul perioadei de prognoză, iar regimul termic diurn va avea doar ușoare variații în acest interval, fiind caracterizat de o medie regională a temperaturilor maxime de aproximativ 12 grade în prima săptămână și de valori de 8…10 grade în cea de a doua săptămână, cu o tendință de creștere, spre o medie de 12 grade, în ultima zi. Temperaturile minime nocturne vor fi de 1…2 grade între 6 și 10 martie, de 0 grade între 11 și 13 martie și de -2…-1 grad între 14 și 19 martie. Vor fi precipitații pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse între 6 și 9 martie și, din nou, între 12 și 16 martie, iar în jurul datei de 7 martie cantitățile de apă pot fi moderate.

BANAT
În primele zile ale intervalului de prognoză temperaturile diurne vor fi în scădere ușoară, de la o medie regională de aproximativ 13 grade la început, spre 11 grade pe 9 martie. Apoi vremea se va încălzi treptat și temperaturile maxime vor urca spre o valoare medie de 15 grade. În intervalul 12 – 19 martie regimul termic diurn nu va mai avea variații importante, iar media maximelor la scara întregii regiuni se va situa în jurul valorii de 12 grade. Temperaturile nocturne vor avea o evoluție relativ constantă pe tot parcursul intervalului de prognoză și se vor situa, în medie, între 2 și 4 grade. Probabilitatea pentru ploi se va menține ridicată pe aproape tot parcursul intervalului de prognoză, dar acestea se vor semnala pe arii extinse și pot fi mai însemnate cantitativ în jurul datei de 7 martie.

CRIŞANA
În intervalul 6 – 10 martie regimul termic diurn va fi caracterizat de o medie regională a temperaturilor maxime situată în jurul valorii de 12 grade, iar pe data de 11 martie o ușoară încălzire a vremii va determina o valoare medie regională a temperaturilor diurne de 14 grade. Ulterior, între 12 martie până la sfârșitul intervalului de prognoză, nu vor fi variații termice semnificative, iar maximele diurne se vor situa, în medie, între 10 și 12 grade. Temperaturile nocturne vor marca o scădere, de la 6…7 grade în prima dimineață, până la aproximativ 2 grade între 7 și 11 martie, iar pe 12 martie vor crește ușor, spre 3…4 grade. Ulterior, din 13 martie până pe data de 19 martie, regimul termic nocturn se va menține relativ constant și va fi caracterizat de o valoare medie regională de aproximativ 1…2 grade. Va ploua, pe arii mai mult sau mai puțin extinse, în fiecare zi a intervalului de prognoză, iar pe 6…7 martie se pot înregistra cantități de apă moderate.

MARAMUREŞ
În intervalul 6 – 13 martie vor fi temperaturi maxime, în medie, de 10…12 grade și minime de aproximativ 2 grade. Între 14 și 16 martie o ușoară răcire va determina valori diurne de 8…9 grade, pentru ca ulterior să se înregistreze o medie a maximelor termice de 10…12 grade. Temperaturile nocturne se vor menține aproape constant în jurul valorii de 0 grade, pe tot parcursul intervalului 14 – 19 martie. Vor fi precipitații în fiecare zi a intervalului de prognoză, dar între 6 și 8 martie, precum și între 12 și 16 martie, acestea se vor semnala pe arii mai extinse, iar pe 6…7 martie cantitățile de apă pot fi moderate.

MOLDOVA

În prima săptămână vremea va fi deosebit de caldă, cu temperaturi maxime ce vor fi cuprinse în medie între 12…14 grade (exceptând prima zi când se vor situa în jurul a 16 grade) și medii ale minimelor de 2…4 grade. Valorile termice vor scădea ușor în cea de a doua săptămână, dar vor continua să se situeze peste mediile climatologice specifice perioadei. Maximele se vor situa între 10 și 12 grade, iar minimele între 0 și 2 grade Celsius. Local și temporar va ploua slab în zilele de 6 și 9 martie, precum și în perioada 12-16 martie, iar în restul intervalului doar izolat vor fi ploi slabe, trecătoare.

DOBROGEA
Vremea va fi caldă pe tot parcursul intervalului, cu maxime termice ce se vor încadra în medie între 12 și 14 grade în prima săptămână și între 10 și 12 grade în cea de a doua săptămână. De asemenea, media temperaturilor minime se va situa peste cea climatologică specifică perioadei și va fi cuprinsă între 4 și 6 grade Celsius.
Va ploua slab, pe arii restrânse în 6 martie, în jurul datei de 10 martie și în perioada 13-16 martie. În restul intervalului doar izolat se vor semnala ploi slabe, trecătoare.

MUNTENIA
În prima săptămână vremea va fi deosebit de caldă, cu temperaturi maxime ce vor fi cuprinse în medie între 14…16 grade și medii ale minimelor între 3 și 5 grade. Deși valorile termice vor scădea ușor în cea de a doua săptămână, acestea vor continua să se situeze peste mediile climatologice specifice perioadei. Astfel, cele diurne se vor ]ncadra, în medie, între 12 și 14 grade, iar cele nocturne vor fi în jurul valorii de 2 grade Celsius. Local va ploua slab în 6 martie, în noaptea de 7 spre 8 martie, în jurul datei de 10 martie, precum și în perioada 13-16 martie. În restul intervalului doar izolat mai pot apărea ploi slabe, trecătoare.

OLTENIA
Vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit pe tot parcursul intervalului, astfel că maximele termice se vor încadra în medie între 13 și 15 grade în prima săptămână și între 12 și 14 grade în cea de a doua săptămână. De asemenea, media temperaturilor minime se va situa peste cea climatologică specifică perioadei și va fi cuprinsă între 2 și 6 grade Celsius. Va ploua temporar în perioada 6-10 martie, posibil moderat cantitativ în noaptea de 7 spre 8 martie, dar ploi slabe se vor semnala și în intervalul 12-16 martie.

LA MUNTE

Regimul termic nu va avea variații importante pe parcursul celor două săptămâni ale intervalului de prognoză și va fi caracterizat de valori diurne de aproximativ 4 grade, în medie, în prima săptămână și 2…4 grade în cea de a doua. Temperaturile nocturne vor fi ușor negative și vor avea o valoare medie de -3…-2 grade între 6 și 13 martie și -5…-4 grade între 14 și 19 martie. Vor fi precipitații la nivel local pe tot parcursul intervalului de prognoză, iar în jurul datei de 7 martie se pot înregistra cantități de apă mai importante.

Publicitate
Publicitate
banner we radio