Ştiri locale

Profesorul şi jurnalistul dr. Péter Sándor a primit premiul Pro Urbe

Începând cu anul 1997, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe acordă anual premiul Pro Urbe unor personalități remarcabile care au slujit orașul nostru și locuitorii săi în mod deosebit prin cunoștințele și munca lor dezinteresată.

Anul acesta, dr. Péter Sándor, profesor pensionar, cercetător, jurnalist, fondator de școli și ziare, editor, fondator a numeroase asociații, societăți și organizații, organizator de evenimente, a primit premiul Pro Urbe, care este echivalentul titlului de cetățean de onoare al orașului. Ceremonia a avut loc în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe, în sala „Gábor Áron” a Bibliotecii Județene „Bod Péter”.

În discursul său, primarul Antal Árpád a declarat: „Premiul Pro Urbe este şi un mesaj pentru comunitatea noastră că merită să gândești în stil mare cu perseverența și dedicarea potrivite. Și în Ținutul Secuiesc există oameni care își depășesc îndatoririle și își dedică o parte din timpul liber pentru a servi comunitatea. În același timp, este un mesaj pentru întreaga lume: iubindu-ne pământul natal, putem crea valoare și aici, acasă.”

Dr. Péter Sándor s-a născut în 1941 în satul Mugeni, județul Harghita. A absolvit Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, specializarea Limba și literatura maghiară. Și-a început cariera didactică în Baraolt, unde la inițiativa sa sunt editate primele reviste școlare din țară, în limbile română și maghiară.

După ce s-a mutat la Sfântu Gheorghe, ca profesor la Colegiul „Székely Mikó”, a devenit unul dintre fondatorii celebrului ansamblu de dansuri și cântece din școală. 

În 1968 și-a început cariera de jurnalist, iar până în 1991 a fost editor fondator al ziarului local Megyei Tükör (trad. Oglinda județului), iar după schimbarea regimului, al cotidianului Háromszék, precum și colaborator la mai multe ziare.

În 1990, a înființat o editură al cărei scop principal era de a oferi studenților cărți care să-i ajute să înțeleagă literatura, limbile străine și matematica. Publicațiile sale sunt distribuite în aproape toate școlile maghiare din Transilvania, sporind astfel reputația culturală a orașului Sfântu Gheorghe.

A fost unul dintre fondatorii Școlii Profesionale Perspektíva din Sfântu Gheorghe și, mai târziu, al Liceului Tehnologic „Kós Károly”. S-a întors în învățământ în 1991 și a fost profesor de limba maghiară la Liceul „Kós Károly” până la pensionare, în 2007. 

Este membru corespondent al adunării generale a Academiei Maghiare de Științe și singurul transilvănean care a primit Premiul „Trefort Ágoston” acordat de Guvernul maghiar. A fost distins cu Premiul „Gheorghe Lazăr” al Ministerului Educației din România, Premiul Apáczai și Premiul „Ezüstgyopár”.  

Este membru al Asociaţiei Cultivatorilor Limbii Materne din Transilvania, al Asociației Etnografică „Kriza János” și al Societății Științifice Maghiare din regiunea Trei Scaune.

Pe lângă activitatea sa editorială, Dr. Péter Sándor este activ și astăzi: este unul dintre inițiatorii creării Muzeului Tehnic al Ținutului Secuiesc, este editor, scrie regulat publicistică, iar cărțile sale sunt publicate cu regularitate.

Premiul Pro Urbe a fost înmânat de primarul Antal Árpád, iar cuvântul de laudatio a fost rostit de jurnalistul Erdély András. Evenimentul a fost îmbogățit de un spectacol susținut de solista Opra Fruzsina Kitti și de pianistul Opra Balázs.

(Biroul de Imagine şi Comunicare al Primăriei Sfântu Gheorghe)

Publicitate
banner we radio