Ştiri locale

Profesor covăsnean, acuzat că a strâns de gât un elev. Școala a deschis o anchetă; În paralel, IPJ Covasna face verificări

Este anchetă la Liceul Tehnologic „Apor Peter” din Târgu Secuiesc după ce un elev de clasa a XII-a a reclamat că un profesor care predă în unitatea de învățământ respectivă l-ar fi tras de ghiozdan și chiar strâns de gât.

Incidentul s-a petrecut la începutul săptămânii, în data de 13 decembrie. Elevul în vârstă de 19 ani ar fi întârziat 20 de minute la ore, iar la intrarea în instituția de învățământ a fost agresat de un profesor pe care nu îl cunoștea. Cadrul didactic i-a reproșat elevului că a întârziat și că nu i-a acordat prioritate atunci când cei doi au intrat în incinta liceului.

Publicitate

„Elevul și-a cerut scuze. Totuși, profesorul a început să îl amenințe, iar în final l-a strâns de gât pe colegul nostru. De față la toate aceste evenimente au fost prezenți alți 3 elevi care confirmă cele de mai sus. Șocat de ceea ce i s-a întâmplat chiar în incinta școlii, unde se presupune că elevii ar trebui să fie protejați de orice pericol, elevul de clasa XII-a a decis să poarte o discuție cu directoarea Liceului Tehnologic Apor Peter. Conform elevului, deși directoarea instituției de învățământ s-a arătat inițial indignată de cele întâmplate, nu a luat măsuri cu privire la acest incident. În schimb, tuturor elevilor le-a fost amintit faptul că nu trebuie să întârzie la orele de curs”, a se arată într-un comunicat al Consiliului Județean al Elevilor Covasna.

Aceeași sursă precizează că elevul agresat a depus o plângere la Poliție, în aceeași zi în care a avut loc incidentul, fiind nemulțumit de faptul că nu s-au luat măsuri în acest caz.

IȘJ Covasna: „Este regretabil că reguli elementare de etică și de bun-simț nu se respectă”

Inspectorul școlar general, prof. Kiss Imre, a precizat că IȘJ Covasna a solicitat conducerii Liceului Tehnologic „Apor Peter” lămuriri în acest caz. Comisia de disciplină a unității de învățământ a deschis o anchetă internă, iar la final va stabili dacă se impun sancțiuni față de cadrul didactic, dar și față de elev. Profesorul vizat predă discipline tehnice în cadrul liceului.

„Am aflat abia joi după-masă despre acest incident. Problema a pornit de la cine intră primul pe poartă, profesorul sau elevul. Elevul nu i-a acordat prioritate profesorului, care s-a enervat că nu i se acordă respect și l-a tras pe elev de ghiozdan. Dacă se face investigație, profesorul și cei care au fost martori vor da declarații. Este absolut anormal, pentru că trebuie să existe o etică, respect, atunci când cineva intră într-o clădire: întâi intră doamnele, vârstnicii, și trebuie să se respecte și ierarhia existentă în instituție. Dacă vine un profesor cu mine, ca elev, e clar că îl las să intre. Este clar că a greșit și profesorul, dar în ce măsură a tras de elev sau a pus mâna pe el, nu știu, oricum este inadmisibil. La nivelul școlii s-a deschis o anchetă, elevul a sunat și la 112, și înseamnă că ancheta se va face și la nivel de Poliție. Dacă profesorul a greșit, Comisia disciplinară din cadrul școlii trebuie să dea o sancțiune, dar va dura, nu se va rezolva de la o zi la alta. Cred că și elevul a greșit, vom mai discuta cu conducerea școlii ca să aflăm exact ce s-a întâmplat, dar este regretabil faptul că reguli elementare de etică și de bun-simț nu se respectă”, ne-a spus inspectorul școlar general Kiss Imre.

Directorul adjunct al liceului, Herman Constantinescu, a declarat că la începutul săptămânii viitoare Comisia școlară pentru prevenirea şi eliminarea violenţei și Comisia de Etică se vor întruni, urmând ca părțile implicate să fie audiate. Sancțiunile pe care cadrul didactic și elevul le riscă, în cazul în care se va dovedi că au greșit, pornesc de la mustrare scrisă și avertisment, și pot ajunge chiar până la scăderea salariului, respectiv scăderea notei la purtare.

Directorul adjunct a precizat că deși instituția de învățământ a încercat rezolvarea problemei pe cale amiabilă, întrucât elevul a făcut plângere la Poliție, dosarul va fi soluționat, cel mai probabil, în instanță.

„Joi am trimis o înștiințare către Inspectoratul Școlar în legătură cu acest caz. În ziua imediat următoare după acest incident am discutat în cadrul Consiliului profesoral, iar luni, pe 20 decembrie, urmează să se întrunească și Comisiile de Etică și Anti-violență, toți cei implicați vor fi convocați și vor da declarații. Deocamdată, concret, nu știm nimic, doar că elevul a depus plângere la Poliție. Sancțiunile, dacă s-ar impune, în cazul profesorului ar putea fi vorba despre mustrare scrisă sau scăderea salariului, iar în cazul elevului scăderea notei la purtare, avertisment. Am încercat să rezolvăm pe cale amiabilă dar am înțeles că este prea târziu”, a declarat directorul adjunct.

Dosar penal pentru purtare abuzivă

Purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, subinspector Radu Stroe, a transmis că poliţiştii covăsneni au deschis dosar penal pentru purtare abuzivă, cercetările fiind continuate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc.

La data de 13 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Târgu Secuiesc au fost sesizați despre faptul că un elev dintr-o instituție de învățământ din municipiul Târgu Secuiesc ar fi fost agresat fizic de către un cadru didactic. În urma sesizării, polițiștii au efectuat verificări, iar în cauză a fost întocmit un dosar penal, cercetările fiind continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de purtare abuzivă, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc”, a transmis purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, subinspector Radu Stroe.

Consiliul Județean al Elevilor Covasna solicită rezilierea contractului de muncă dintre unitatea de învățământ și cadrul didactic, motivând că „un astfel de comportament nu poate să fie tolerat sub nicio formă, mai ales din partea unui om care se presupune că formează generația de mâine”.

(Ioana Ardeleanu)

 

Publicitate
banner we radio