Ştiri locale

Aproape 5.000 de kg de produse alimentare, retrase de la comercializare în judeţul Covasna în preajma Paştelui

Aproape cinci tone de produse alimentare au fost retrase, luna aceasta, de la comercializare de către Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna, în urma controalelor premergătoare sărbătorilor pascale, informează conducerea instituţiei.

În perioada 5-26 martie au fost verificate 117 unităţi de abatorizare a animalelor, de procesare a produselor alimentare, magazine, supermarketuri şi restaurante, iar în urma neregulilor sesizate au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare de 11.200 lei, au fost confiscate aproape 80 de kilograme de produse alimentare şi au fost retrase de la comercializare 4,9 tone de alimente.

Publicitate

„În urma constatărilor făcute au fost aplicate 8 amenzi contravenţionale în valoare totală de 11.200 lei, au fost confiscate în total peste 80 kg produse alimentare, printre care 45 kg produse din carne, 3 kg produse lactate şi 18 kg produse alimentare de origine non-animală. Au fost retrase de la comercializare 4.900 kg produse neconforme. Totodată s-au emis 11 avertismente scrise cu stabilirea unor termene de remediere a deficienţelor constatate”, se arată în comunicat.

Principalele nereguli constatate au fost lipsa de igienă, trasabilitate deficitară, etichetarea, depozitarea şi manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, termene de valabilitate depăşite, nerespectarea instrucţiunilor de depozitare, neraportarea volumului şi paletei de produse alimentare comercializate la volumul şi spaţiul disponibil pentru depozitare.

Controalele specifice sărbătorilor pascale vor continua până la data de 7 aprilie şi vor viza în principal depozitarea, transportarea şi comercializarea cărnii de miel, ouălor, laptelui şi produselor lactate, peştelui şi produselor din peşte, cozonacilor, prăjiturilor, produselor de panificaţie, legumelor de sezon etc., precizează conducerea DSVSA Covasna.

În această perioadă, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, DSVSA va asigura program de control şi de permanenţă în toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate în care vor fi valorificate carne şi alte produse de origine animală, iar, cu sprijinul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, vor fi verificate în trafic, prin sondaj, autovehiculele care transportă animale vii sau produse alimentare, se mai arată în comunicat.

(Agerpres)

 

Publicitate
banner we radio