Ştiri locale

Probleme în alimentarea cu apă potabilă a mai multor localităţi din judeţ din cauza secetei

Operatorul regional Gospodărie Comunală S.A. Sfântu Gheorghe a anunţat, luni, că este nevoit să ia măsuri speciale pentru a putea asigura alimentarea cu apă potabilă a mai multor localităţi din judeţ, unde sunt probleme din cauza secetei.

Conducerea companiei a menţionat că în ultimele zile s-a înregistrat o creştere considerabilă a consumului de apă deoarece foarte multe persoane folosesc apa potabilă din reţeaua publică pentru irigarea terenurilor agricole.

„Problemele de presiune şi de randament sunt cauzate de utilizarea apei în scopuri agricole, practică strict interzisă, întrucât consumul s-a dublat şi, în unele cazuri, chiar s-a triplat. Atunci când nu este caniculă, sistemul poate asigura populaţiei necesarul de apă în mod continuu, la parametri normali. Compania de apă încearcă să rezolve problema deficitului de apă care apare în perioadele secetoase, în moduri diferite pentru fiecare localitate în parte”, se arată într-un comunicat de presă.

Astfel, localităţile Ozun şi Sântionlunca vor fi alimentate direct din Sfântu Gheorghe între orele 8:00 şi 22:00 iar pe timpul nopţii rezervorul de apă potabilă de 300 de metri cubi de la uzina din Ozun va fi deschis pentru a aproviziona cu apă potabilă consumatorii din satele Lisnău şi Bicfalău.

De asemenea, localităţile Coşeni, Chilieni şi Chichiş vor fi alimentate cu apă potabilă din reţeaua municipiului Sfântu Gheorghe. Practic, satele Coşeni şi Chilieni vor fi alimentate între orele 8:00 şi 22:00 iar pe timpul nopţii va fi umplut rezervorul de 250 de metri cubi din Chichiş care va furniza apa potabilă pe timpul zilei consumatorilor din această localitate.

„La Zălan, puţul armatei asigură apa potabilă necesară localităţilor Zălan şi Olteni, dar din cauza condiţiilor topografice locale, la Zălan acţionează şi o pompă de presiune suplimentară pentru a alimenta rezervorul de 200 de metri cubi şi, de acolo, consumatorii care locuiesc mai sus. În weekendul 12-14 iulie, din cauza consumului ridicat înregistrat în părţile inferioare ale localităţilor Olteni şi Zălan (zona Bencefalva), nu a fost posibilă umplerea rezervorului de apă potabilă din Zălan, astfel încât în partea superioară (zona Suta) serviciul este critic. Atâta timp cât această problemă persistă, la Olteni serviciul va fi oprit între orele 22:00 şi 8:00, pentru ca rezervorul să poată fi umplut noaptea, dar va funcţiona între orele 8:00 şi 22:00. Din păcate, consumatorii trebuie să dea dovadă de înţelegere întrucât la reluarea furnizării serviciului, reţeaua are nevoie de timp pentru a se reîncărca”, se mai menţionează în comunicat.

Potrivit acestuia, şi în localitatea Bodoc a existat o problemă cu apa potabilă din cauza consumului uriaş, dar aceasta a fost rezolvată, însă în zona Fotoş şi Angheluş din comuna Ghidfalău sunt constant probleme operaţionale din cauza consumului ridicat, care face dificilă umplerea rezervoarelor de apă. De asemenea, în localitatea Ilieni au fost şi vor mai fi întreruperi de apă din cauza sursei de alimentare cu energie electrică sau pentru că pompele funcţionează fără întrerupere.

„La Târgu Secuiesc, Tinoasa, Săsăuşi, Lunga şi Sânzieni deocamdată nu există probleme, dar consumul a crescut în ultimele săptămâni din cauza secetei, în mod evident ca urmare a utilizării apei potabile pentru irigarea terenurilor. Nivelul hidrostatic al puţurilor variază între 3 şi 5 metri (acceptabil), însă dacă scade mai mult, ar putea provoca întreruperi ale serviciului. Rezervorul din Ghelinţa a fost golit complet de două ori în ultimele luni, problemele fiind cauzate mai ales de utilizarea apei pentru irigaţii, la care s-au adăugat pierderile datorate mai multor ţevi sparte. Şi la Covasna, Chiuruş, Pachia, Brateş, Telechia se simt efectele caniculei, iar nivelul apei din rezervoare a scăzut. În cazul oraşului Covasna, deocamdată problemele nu sunt legate de nivelul apei, ci de conductele învechite, care sunt în permanenţă reparate sau înlocuite de Gospodăria Comunală şi Primărie. Nu sunt probleme operaţionale deocamdată, dar seceta poate provoca şi aici întreruperi în viitor”, avertizează Gospodăria Comunală.

Reprezentanţii companiei au mai precizat că şi în comuna Barcani, care este alimentată cu apă din reţeaua oraşului Întorsura Buzăului, apar probleme din cauza folosirii apei la irigaţii.

„Problemele de alimentare cu apă apar între orele 7:00 şi 11:00, respectiv între orele 16:00 şi 23:00 din cauza consumului care depăşeşte cu mult capacitatea sistemului. La Sita Buzăului, în anumite momente ale zilei, pompele care asigură presiunea corespunzătoare a reţelei de apă nu îşi pot face treaba aşa cum ar trebui din cauza consumului ridicat, ceea ce duce la un deficit de apă în zonele aflate la o mai mare altitudine”, mai precizează operatorul regional de apă şi canalizare.

(Agerpres)

Comuna Ozun

În timpul zilei, între orele 8:00 – 22:00, apa potabilă este furnizată direct din Sfântu Gheorghe către Ozun și Sântionlunca. În această perioadă, rezervorul de apă potabilă de 300 de metri cubi de la uzina din Ozun nu este umplut, pentru a se asigura o alimentare continuă a clienților din  Ozun și Sântionlunca.

Pe timpul nopții, între orele 22:00 și 8:00, acest rezervor va fi deschis pentru a aproviziona cu apă potabilă consumatorii din Lisnău și Bicfalău. În zona de deasupra pompei de presiune din Bicfalău (Tópataka) sunt probleme cu alimentarea cu energie electrică a pompei, iar generatorul local trebuie utilizat mai des, ceea ce implică costuri ridicate.

Coșeni, Chilieni și Chichiș

Aceste localități sunt alimentate de o conductă cu diametrul de 110 mm. Se încearcă rezolvarea alimentării celor 3 sate prin furnizarea apei de la rețeaua din Sfântu Gheorghe doar către Coșeni și Chilieni pe timpul zilei, între orele 8:00 și 22:00. Pe timpul nopții, între orele 22:00 și 8:00, se va începe umplerea rezervorului de 250 de metri cubi din Chichiș, care furnizează apa potabilă pe timpul zilei către consumatorii din Chichiș.

Zălan și Olteni

La Zălan, puțul armatei asigură apa potabilă necesară localităților Zălan și Olteni,  dar din cauza condițiilor topografice locale, la Zălan acționează și o pompă de presiune suplimentară, pentru a alimenta rezervorul de 200 de metri cubi și, de acolo, consumatorii care locuiesc mai sus (cantitatea de apă care curge din izvorul Zălan este neglijabilă).

În weekendul 12-14 iulie, din cauza consumului ridicat înregistrat în părțile inferioare ale localităților Olteni și Zălan (zona Bencefalva), nu a fost posibilă umplerea rezervorului de apă potabilă din Zălan, astfel încât în partea superioară (zona Suta) serviciul este critic. Atâta timp cât această problemă persistă, la Olteni serviciul va fi oprit între orele 22:00 și 8:00, pentru ca rezervorul să poată fi umplut noaptea, dar va funcționa între orele 8:00 și 22:00. Din păcate, consumatorii trebuie să dea dovadă de înțelegere întrucât la reluarea furnizării serviciului, rețeaua are nevoie de timp pentru a se reîncărca.

Bodoc

La Bodoc a existat o problemă cu apa potabilă din cauza consumului uriaș, dar aceasta a fost rezolvată, iar operațiunea continuă fără probleme majore.

Ghidfalău

Sunt constant probleme operaționale în special în zona Fotoș și Angheluș, unde, din cauza consumului ridicat, seara și la sfârșit de săptămână se constată lipsa apei în zona din apropierea terenului de fotbal din Ghidfalău. Tot din cauza consumului ridicat, rezervoarele de apă potabilă din Fotoș și Angheluș sunt dificil de umplut, problema afectând mai ales consumatorii din Fotoș.

Valea Crișului și Calnic

Gospodărie Comunală se străduiește să umple și să întrețină rezervorul de apă potabilă, au fost reparate mai multe conducte sparte, în special în zona Valea Crișului, iar momentan se poate asigura furnizarea apei potabile către consumatori.

Ilieni

Aici, zonele cu probleme sunt cele deservite de Gospodărie Comunală SA cu ajutorul stațiilor locale de creștere a presiunii: Szalomér I, Szalomér II și Sâncrai. Au fost și vor mai fi întreruperi de apă din cauza sursei de alimentare cu energie electrică sau pentru că pompele funcționează fără întrerupere.

Arcuș

La Arcuș apar doar întreruperi legate de alimentarea cu energie electrică. Gospodărie Comunală solicită consumatorilor să fie atenți la consumul de apă potabilă și să semnaleze orice anomalie sau avarie apărută la conducte, care ar putea duce la lipsa apei sau ar necesita lucrări de lungă durată și, inevitabil, noi întreruperi de apă.

Târgu Secuiesc, Tinoasa, Săsăuși, Lunga, Sânzieni

Deocamdată nu există probleme în aceste localități, dar consumul a crescut în ultimele săptămâni din cauza secetei, în mod evident ca urmare a utilizării apei potabile pentru irigarea terenurilor. Nivelul hidrostatic al puțurilor variază între 3 și 5 metri (acceptabil), însă dacă scade mai mult, ar putea provoca întreruperi ale serviciului.

Ghelința

Rezervorul din Ghelința a fost golit complet de două ori în ultimele luni, problemele fiind cauzate mai ales de utilizarea apei pentru irigații, la care s-au adăugat pierderile datorate mai multor țevi sparte.

Covasna, Chiuruș, Pachia, Brateș, Telechia

Și în aceste zone ale județului se simt efectele caniculei, iar nivelul apei din rezervoare a scăzut. În cazul orașului Covasna, deocamdată problemele nu sunt legate de nivelul apei, ci de conductele învechite, care sunt în permanență reparate sau înlocuite de Gospodărie Comunală și Primărie. Nu sunt probleme operaționale deocamdată, dar seceta poate provoca și aici întreruperi în viitor.

Barcani și Sărămaș

Comuna Barcani este alimentată cu apă din rețeaua orașului Întorsura Buzăului,  prin intermediul unei conducte de 100 mm. Dacă locuitorii nu folosesc apa pentru irigații, serviciul funcționează neîntrerupt, dar atunci când consumul depășește capacitatea conductei, apar probleme în special în jurul pompelor de presiune și la capătul rețelei (soluția va fi instalarea unei conducte cu diametrul de 250 mm până la Barcani, iar de acolo, instalarea unei conducte de 110 mm). Problemele de alimentare cu apă apar între orele 7:00 și 11:00, respectiv între orele 16:00 și 23:00, din cauza consumului care depășește cu mult capacitatea sistemului.

Sita Buzăului

În anumite momente ale zilei, pompele care asigură presiunea corespunzătoare a rețelei de apă nu își pot face treaba așa cum ar trebui din cauza consumului ridicat, ceea ce duce la un deficit de apă în zonele aflate la o mai mare altitudine.

Publicitate
banner we radio