Ştiri

„Primul WC”, proiect de lege pregătit în Parlament

După ce au lansat pe piață legi ca „Prima Casă”, „Primul loc de muncă”, „Prima baie”, legiuitorii vor acum să-i civilizeze pe români și să nu-i mai lase să își facă nevoile fiziologice ca acum 100 de ani, la buda din fundul curții, ci doar în WC-uri dotate corespunzător

Parlamentarii sunt îngrijorați de faptul că țara noastră ocupă unul dintre ultimele locuri în Europa în ceea ce privește dotarea gospodăriilor individuale, dar și a unor instituții publice, cum ar fi școlile, cu grupuri sanitare decente – adică echipate cu chiuvete, WC-uri tip scaun sau uscătoare și prosoape pentru mâini.

După modelul unor legi inițiate pentru diferite categorii sociale cum ar fi „Prima Casă”, senatorii și deputații se gândesc să lanseze pe piață proiectul „Primul WC”. Acesta ar urma să creeze posibilitatea tuturor celor care nu au în dotare un grup sanitar modern și să-l poată face cu banii în rate și cu dobândă mică.

„Dacă ies din nou deputat, prima lege inițiată va fi cea care va da posibilitatea fiecărui român să aibă un grup sanitar decent. M-am îngrozit acum, în pre campanie și în campanie, când am văzut ce condiții sunt la țară. Sate întregi nu au un WC normal, ci îl folosesc pe cel de acum 100 de ani, din fundul curții. Mai mult, sunt școli care nu au WC-uri. Nu este admisibil așa ceva în secolul 21”, a declarat, pentru EVZ, deputatul care vrea să inițieze legea.

Potrivit parlamentarului, care deocamdată vrea să își păstreze anonimatul, proiectul le va permite tuturor celor care nu au un grup sanitar modern să-și poată cumpăra toate materialele de construcție necesare, să plătească muncitori și să se racordeze la apă, cu avans zero și cu o dobândă de 5 la sută, dobândă subvenționată de stat.

Peste 10 milioane de români își fac nevoile în fundul curții

Mai puțin de jumătate dintre români sunt conectați la canalizare, evoluția în cei aproape zece ani de la aderarea la UE fiind relativ nesemnificativă. Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2015, un număr de 9.471.584 locuitori aveau locuinţele conectate la sistemele de canalizare, aceştia reprezentând 47,7% din populaţia rezidentă a României. Restul, adică 52,3% din populație, au latrina în fundul curții. În 2006, erau 9.070.564 locuitori care aveau locuinţele conectate la sistemele de canalizare, aceştia reprezentând 41,9% din populaţia României, cu 281.107 persoane mai mult decât în anul 2005. Față de anul 2014, în 2015, numărul persoanelor care au renunțat la WC-ul din fundul curții a crescut cu doar 80.000.

(evz.ro)

Publicitate
banner we radio