Meteo, Ştiri

Primul cod roşu de caniculă din acest an în România

Dacă s-au mai domolit alertele de vreme rea, iată că încep avertizările privind canicula. Avem primul cod roșu de caniculă din această vară.

Pe lângă acesta, meteorologii au emis și alte 5 coduri galbene și portocalii de căldură și ploi.

Publicitate

Un prim cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat intră în vigoare azi, la ora 12:00, și expiră diseară, la ora 23:00.

Zonele afectate sunt Oltenia, Maramureș, vestul și nord-vestul Transilvaniei, sud-vestul și centrul Munteniei.

”În cursul zilei de miercuri (23 iunie) în Oltenia, Maramureș, vestul și nord-vestul Transilvaniei, sud-vestul și centrul Munteniei, local vremea va fi caniculară, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Maximele termice se vor situa în general între 33 și 37 de grade”.

De menționat este că în cursul nopții, local, valorile termice nu vor coborî sub 20 de grade.

Al doilea cod galben vizează instabilitate atmosferică temporar accentuată, în zonele de munte, Dobrogea, Moldova, local în Oltenia, Muntenia și Transilvania.

Avertizarea este valabilă în același interval de timp. Se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25….40 l/mp.

De asemenea, va fi cod portocaliu de val de căldură și disconfort termic accentuat în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare.

Aici, valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă și disconfortul termic accentuat.

”Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade, iar în cursul nopții valorile termice nu vor coborî, în general, sub 22…25 de grade”.

Cod roșu de caniculă joi și vineri

Apoi, alte coduri sunt valabile pentru zilele de joi și vineri (24 şi 25 iunie).

Un prim cod galben de val de căldură, caniculă și disconfort termic ridicat vizează toată țara.

”În zilele de joi și vineri (24 și 25 iunie) valul de căldură va cuprinde toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În Muntenia, Dobrogea, Moldova și estul Transilvaniei maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar local minimele nu vor coborî sub 20 de grade”.

Apoi, un alt cod, de această dată portocaliu, tot de căldură, vizează Oltenia și cea mai mare parte a Transilvaniei.

”Joi și vineri (24 și 25 iunie) în sud-vestul și centrul țării, valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă și disconfort termic accentuat. Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade în Oltenia și între 35…37 de grade în cea mai mare parte a Transilvaniei. Valorile nocturne nu vor coborî, în general, sub 20…22 de grade”.

Și, în fine, ajungem la primul cod roșu de caniculă din această vară, ce vizează vestul țării. Mai exact, județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș.

Aici, ”se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei. Acestea vor fi cuprinse între 39 și 41 de grade, iar în nord-vest între 35 și 38 de grade. În cursul nopții valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20…24 de grade”.

Publicitate
Publicitate
banner we radio