Ştiri locale

Primul caz de infectare cu virusul West Nile în judeţul Covasna! Pacientul este în stare critică

Virusul West Nile, care se transmite prin înţepătură de ţânţar, a fost confirmat la un pacient din judeţul Covasna, starea acestuia fiind critică. Este vorba de un bărbat de 76 de ani din zona Târgu Secuiesc. Pacientul este în stare critică la secţia de Terapie intensivă. Bărbatul a fost iniţial internat la spitalul din Târgu Secuiesc, dar având în vedere starea gravă, a fost transferat la Sfântu Gheorghe.

Din declaraţiile familiei, pacientul nu a fost în afara zonei Târgu Secuiesc, astfel că virusul, care este transmis de ţânţari, se pare că a fost contractat din această zonă.

Managerul Spitalului Judeţean din Sfântu Gheorghe, András-Nagy Róbert, ne-a declarat că pacientul este internat la Terapie Intensivă şi este în stare critică. Bolnavului i se administrează tot tratamentul de specialitate necesar acestei boli.

Reprezentanţii DSP Covasna ne-au declarat că supravegherea epidemiologică continuă, însă virusul nu se transmite de la om la om.

Este vorba despre primul caz confirmat de infectare cu West Nile din ultimii cel puţin 30 de ani în judeţul Covasna.

Virusul West Nile se transmite în general prin înţepătură de ţânţar. Persoanele infectate pot fi fără simptome sau pot prezenta simptome similare unei gripe uşoare: febră, cefalee, mialgii, stare de rău, greţuri, vărsături, eventual cu fenomene eruptive cutanate. De asemenea, pot apărea şi forme grave cu simptome neurologice, prezentând tablou clinic de meningită sau meningoencefalită, aceste forme severe apărând mai ales la persoane de vârstă înaintată.

Medicii recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, să utilizeze substanţe chimice împotriva ţânţarilor, să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă folosind plase de protecţie la ferestre, să utilizeze substanţe insecticide în locuinţă şi în jurul locuinţei, să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei şi uscarea pivniţelor, să îndepărteze recipientele de apă stagnantă şi gunoiul menajer, să evite vizitarea zonelor turistice cu bălţi şi alte ape stătătoare, deltă, mlaştini sau să îşi ia măsuri de protecţie sporite, adecvate pentru evitarea înţepăturilor de ţânţari.

Un bătrân din Bacău a murit din cauza infecţiei cu virusul West Nile. Specialiştii recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari

 

Publicitate
banner we radio