Ştiri locale

Primarul orașului Baraolt: „Prin programul Saligny am câștigat cea mai mare sumă pe care o putea câștiga un oraș”

Primăria orașului Baraolt a câștigat în acest an proiecte importante pentru dezvoltarea localității și a celor 5 sate aparținătoare, printre acestea numărându-se și cele legate de realizarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare.

O lucrare extrem de importantă, rămasă „moștenire” din timpul vechiei administrații, este cea a școlii din localitate. Primarul Benedek Huszár János a precizat că lucrările, demarate în urmă cu peste 3 decenii, sunt finalizate în proporție de circa 85%, altfel că există speranțe ca anul viitor lucrarea să poată fi recepționată.

Publicitate

„Nu putem vorbi despre foarte multe realizări fizice în acest an, însă am câștigat o mulțime de proiecte, cu o valoare foarte mare, fapt care ne dă speranța că în următorii ani vom avea și realizări fizice. Am încheiat o investiție inițiată de vechiul mandat, și anume alimentarea cu apă potabilă a satului Racoșul de Sus, și am finalizat modernizarea pieței agroalimentare, aceste investiții au avut o valoare însumată de 4 milioane de lei. Mai avem clădirea școlii, la care am decontat și în anul curent vreo 4 milioane de lei, este o lucrare finanțată prin PNDL pentru o investiție începută în 1988, când eu încă eram în clasa a 10-a. Atunci ni s-a spus că vom da BAC-ul în clădirea nouă, dar am apucat să termin și liceul, și facultatea, ambii mei copii au terminat și liceul și facultatea, și abia în momentul de față s-a ajuns cu lucrările la circa 85%. Această investiție o vom finaliza anul viitor, o vom recepționa și le vom da elevilor și pedagogilor posibilitatea să își desfășoare activitatea într-o clădire nou-nouță și modernă”, ne-a spus edilul.

Tot la capitolul realizări, în cadrul programului Anghel Saligny, autoritățile locale din Baraolt au fost în topul finanțărilor la nivelul județului, primind în acest an plafonul maxim posibil de 43 milioane de lei. Autoritățile locale au în plan și construirea a 12 locuințe de serviciu pentru tinerii care lucrează în sistemul de învățământ și în cel de sănătate, contractul de finanțare cu Ministerul Dezvoltării urmând să fie semnat în cursul zilei de marți, iar pe lista proiectelor care încă așteaptă finanțare se numără și cele pentru reabilitarea și modernizarea Policlinicii și clădirii Spitalului Orășenesc.

„Am câștigat suma cea mai mare pe care o putea câștiga un oraș prin programul Saligny, pentru canalizarea localităților Biborțeni și Bodoș, pentru o parte din canalizarea de la Racoșul de Sus, și pentru extinderea rețelelor de canalizare, alimentare cu apă și canalizare pluvială pe restul străzilor din orașul Baraolt, astfel încât să fie acoperită toată localitatea – este o finanțare de 8,5 milioane de euro. Am câștigat 2 milioane de euro finanțare prin PNRR pentru construirea unei creșe, un proiect pentru 40 de copii, care va fi realizat prin CNI, dar și un proiect pentru construirea a 12 locuințe de serviciu  pentru personalul tânăr, angajat în instituții de învățământ și sănătate, mâine semnez contractul de finanțare la Ministerul Dezvoltării. Am câștigat încă un proiect de 570.000 de euro pentru reabilitarea termică a două blocuri din localitate, iar pe lângă acestea, am depus multe alte cereri de finanțare pentru care așteptăm rezultatele, printre care 8 clădiri în care funcționează învățământul local, clădirea Policlinicii, clădirea Spitalului, și multe altele. Așteptăm să câștigăm și mai multe proiecte, iar din primăvară vom începe realizările fizice, astfel încât în 2024 să putem finaliza primele investiții. Realizarea tuturor lucrărilor se întinde până în anul 2026 – termenul final al PNRR-ului. Aceste investiții vor schimba în profunzime aspectul localității și imobilelor publice aflate în proprietatea orașului Baraolt”, ne-a mai spus edilul.

Deși se află la primul mandat în fruntea Primăriei Baraolt, Benedek Huszár János are o experiență de 4 ani la conducerea comunei Ilieni, în perioada 2004-2008, și alți 12 ani ca și consultant în managementul proiectelor europene în județele Harghita și Covasna, timp în care a finalizat cu succes 44 de proiecte europene în valoare de 31 de milioane de euro.

„În acest mandat, început în octombrie 2020, am depus 24 de proiecte cu diferite surse de finanțare, din care am câștigat, până în prezent, 6 proiecte în valoare de 12 milioane de euro”, ne-a mai spus primarul.

Pe final de an, edilul a avut și un mesaj pentru locuitorii orașului Baraolt și ai celor 5 sate aparținătoare: „Doresc să le urez tuturor să aibă parte de un Crăciun fericit în sânul familiilor, să participe cu bucurie la slujbele bisericești, să li se împlinească toate dorințele și să aibă parte de un An Nou liniștit, plin de fericiri și realizări”.

(Ioana Ardeleanu)

 

Publicitate
banner we radio