Ştiri locale

Primarul comunei Valea Mare după incendiul care a distrus complet o casă: „Ca să avem hidranți ne trebuie sursă de apă curentă, locuitorii comunei abia au apă pentru consumul zilnic”

Primarul comunei Valea Mare, Bogdan Marin, răspunde criticilor apărute în mediul online, în urma incendiului de miercuri dimineață care a mistuit casa unui localnic. Intervenția pompierilor a fost îngreunată de lipsa hidranților și de faptul că pârâul Valea Mare a secat, astfel că echipajele sosite la locul intervenției au fost nevoite să alimenteze autospecialele cu apă din fântâni și din alte surse naturale aflate, însă, la câțiva kilometri.

Casa cuprinsă de flăcări, cel mai probabil în urma unui scurtcircuit electric, s-a transformat în scrum și va trebui reconstruită de la zero. Mai multe persoane au criticat autoritățile locale pentru lipsa hidranților, sau pentru că în comună nu există serviciu voluntar pentru situații de urgență.

Publicitate

După „ploaia” de mesaje, primarul Bogdan Marin a explicat într-o postare pe pagina de Facebook a Primăriei că localitatea nu are sursă de apă curentă, iar localnicii abia au apă pentru consumul zilnic, motiv pentru care nu pot fi montați hidranți în comună. Autoritățile locale au depus în luna noiembrie a anului trecut două proiecte pentru realizarea rețelei de apă și canalizare prin programul Anghel Saligny, și speră să obțină cât mai curând finanțare.

„Am văzut că s-au iscat anumite comentarii și discuții, de aceea aș vrea să clarificăm (…) Ca să avem hidranți ne trebuie sursă de apă curentă, sper că asta e clar și logic pentru toată lumea. Ori locuitorii comunei Valea Mare abia au apă pentru consumul zilnic din  rețele vechi, izvoare captate. Restul, din propriile fântâni. Surse de apă pentru astfel de cazuri sunt pârâul Valea Mare, care este aproape secat, și lacul particular al lui Todor Dan sau al lui Oprea Ioan, cărora le mulțumim (…) Am spus de la începutul mandatului: apa și canalizarea sunt o prioritate clară pentru noi, din acest motiv primele noastre două proiecte sunt pentru apă și apă uzată. În acest sens, în data de 08.11.2021 vă anunțam că am depus cele două proiecte în valoare totală de 24.330.577,71 lei pe Programul Național de Investiții Anghel Saligny, singurul program care finanțează la momentul actual acest gen de proiecte, chiar și în localitățile sub 2.000 de locuitori. Am primit clarificări, le-am rezolvat, acum așteptăm să vedem dacă și care din cele două proiecte intră la finanțare. Sperăm ca răspunsul să fie pozitiv, dacă nu, o să le redepunem pe alte surse, până o să reușim”, a scris edilul.

Celor care se întrebau de ce comuna nu are pompieri sau un serviciu voluntar pentru situații de urgență, dar și celor care acuzau salvatorii că ar fi ajuns cam târziu la locul incendiului, primarul le-a transmis că localitatea are serviciu voluntar pentru astfel de situații, însă și dacă ar fi existat hidranți în localitate, proporțiile dezastrului ar fi fost aceleași.

„Avem Serviciu Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU), am intervenit și ieri în maximum 5 minute de la ora aflării incendiului și am făcut tot ce a fost posibil, cu ce am avut în dotare. SVSU specializat au doar comunele mari care, conform legii, trebuie să dețină în dotare o autospecială. De aceea avem contract încheiat cu prima localitate vecină – comuna Zagon, care are, și care de altfel au fost și prezenți, alături de SVSU Ozun (…) Mereu am ajutat pompierii, atât noi ca instituție, cât și sătenii noștri, ori de câte ori s-au aflat la noi în localitate. Le mulțumim tuturor echipajelor de pompieri care și-au făcut datoria și au ținut incendiul sub control fără ca el să se propage la alte locuințe vecine. Chiar dacă erau hidranți, în acest caz proporțiile dezastrului erau aceleași, doar rămânea mai mult de stricat și dărâmat. Trebuie să înțelegem că uneori nu avem ce să facem, oricât am vrea, iar acești oameni acționează după niște reguli, după niște ordine, trebuie să-i lăsăm să-și facă treaba pentru care au fost instruiți”, a mai scris edilul.

Miercuri, Primăria Valea Mare a făcut apel la locuitori să sprijine familia încercată cu donații.

Cei care doresc să ofere sprijin financiar o pot face în contul RO29RNCB0124149724470001, titular Tiucă Elena Aurora.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio