Ştiri locale

Primarul comunei Vâlcele, despre amenzile pentru gunoaiele aruncate de localnici: „Nu avem ce face, mergem înainte”

Problemele cauzate de gestionarea defectuoasă a deșeurilor par a fi fără rezolvare în comuna Vâlcele. Autoritățile locale sunt depășite de situație, iar amenzile din partea Gărzii de Mediu continuă să curgă în fiecare an.

Peste 15 metri cubi de deşeuri amestecate, constând în carton, plastic şi deşeuri menajere, au fost descoperiţi săptămâna trecută în mai multe locaţii de pe raza comunei, astfel că Garda de Mediu Covasna a aplicat o nouă amendă în valoare de 15.000 de lei.

Publicitate

Primarul localității, Kovács László, a explicat pentru We Radio că Primăria a achiziționat un container de mare capacitate pe care localnicii din Vâlcele și Araci îl folosesc cu schimbul, dar problema deșeurilor aruncate la voia întâmplării nu a fost rezolvată nici așa.

Alte 400 de containere a câte 120 litri au fost achiziționate recent și vor fi livrate la mijlocul lunii februarie, iar edilul speră că astfel oamenii nu vor mai arunca deșeuri în natură.

„Noi avem achiziționat un container pe care îl folosim cu schimbul la Vâlcele și la Araci: când este la Vâlcele se aruncă deșeuri la Araci, iar când este la Araci, se aruncă la Vâlcele. Ne-am gândit să prevedem în buget și să cumpărăm ca să avem în ambele localități. Oamenii nu pun în containere rumegușul și ce mai produc acasă. Am comandat 400 de containere de 120 de litri, le vom primi pe 15 februarie și le punem la dispoziția oamenilor, au fost niște încurcături, dar de ani de zile este așa. Trebuie să plătim amenzile, să curățăm zona, plătim o grămadă la Leț, la Tega. Nu comentez structura populației, asta este, nu avem ce face, mergem înainte”, ne-a spus primarul Kovács László.

La începutul anului trecut, una dintre camerele de supraveghere care era montată în localitate a fost furată, şi deşi făptaşul a fost prins, Primăria nu a putut recupera nici până acum prejudiciul. Edilul spune că amenzile pe care Primăria le poate da sunt foarte mici și, oricum, nu sunt achitate de localnici. Mai mult,  nici munca în folosul comunității nu ar fi o soluție pentru locuitorii din Vâlcele.

„Amenzile rămân în coadă de pește pentru că nu plătește nimeni, noi rămânem cu hârtia. Asta e situația, iar cu munca în folosul comunității nici nu vreau să încep să povestesc, n-are rost să discutăm despre asta”, ne-a spus primarul.

Anul trecut, comisarii de Mediu au sancţionat Primăria Vâlcele de 3 ori a câte 15.000 de lei, în lunile aprilie, septembrie şi decembrie, pentru gestionarea defectuoasă a deşeurilor de pe raza localităţii, iar în luna mai, o autoutilitară cu ajutorul căreia erau descărcate deşeuri din construcţii şi biodegradabile pe raza localităţii Araci a fost confiscată de Garda de Mediu iar proprietarul sancţionat cu 30.000 de lei, amenda maximă aplicată în astfel de cazuri.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio