
Primarul comunei Turia: „Urșii nu se mai feresc de oameni, vin în zone publice, în parcări”
Urșii sunt prezențe des întâlnite în județele Covasna, Harghita, Mureș și Brașov, și de cele mai multe ori provoacă pagube însemnate în gospodăriile locuitorilor, pe care le vizitează, mai nou, și ziua în amiaza mare, fără să se mai teamă de oameni.
Dacă în cele mai multe cazuri pradă cad animalele din gospodării, sunt și situații în care urșii preferă un „meniu” ceva mai sănătos, bogat în vitamine.
La Turia, de exemplu, animalele sălbatice au făcut o pasiune pentru vișini și cireși, în care se urcă fără prea mari probleme în căutare de fructe.
Primarul localității, Daragus Attila, spune că din fericire nu au existat deocamdată cazuri în care oamenii să fie atacați, însă animalele au mai mult curaj de la un an la altul.
„Urșii fac probleme, ne vizitează, sunt peste tot. În zona noastră sunt cei mai mulți urși din România și din Europa. Sunt unii care nu se mai feresc de oameni, vin în zone publice, în parcări, spre seară când încă nici nu este întuneric ei se plimbă pe alei, dar nu sunt agresivi, deci nu putem spune că sunt astfel de probleme. Sunt probleme în schimb cu acei urși care atacă și omoară animalele domestice. În zona noastră încă în acest an nu am avut probleme, dar în alte comune au fost și acolo vorbim de urși periculoși pentru că au gustat sânge și sunt imprevizibili, pot ataca și omul. Avem o problemă în localități, noaptea umblă prin comună, vedem că le plac și cireșele și vișinele. Săracii oameni ne dau telefon și ne spun că ursul este în copac”, ne-a spus primarul localității, Attila Daragus.
Și nu doar fructele le plac la nebunie. Un apicultor din Vâlcele s-a trezit la mijlocul lunii trecute cu stupina pe care o avea în satul Arcuș răvășită de un urs. Animalul sălbatic a rupt fără probleme gardul care împrejmuia zona, după care a luat la rând stupii în căutare de miere.
Până la finalul lunii mai, la Agenția pentru Protecția Mediului Covasna au fost raportate 30 de cazuri în care urșii au omorât animale domestice, cele mai multe fiind semnalate în localitățile Zagon/Păpăuți, Bățani și Brateș, iar valoarea estimată a prejudiciului pentru primele 5 luni ale anului a fost de 45.000 lei. În următoarea lună, numărul atacurilor s-a dublat în județul Covasna.
Conducerile Consiliilor Județene Covasna, Harghita, Mureș și Brașov au inițiat la sfârșitul anului trecut o petiție adresată Parlamentului European prin care au solicitat sprijin pentru restabilirea conviețuirii pașnice între oameni și urși, iar la mijlocul lunii mai, senatorul Fejér László-Ödon (UDMR Covasna) a cerut Ministerului Mediului să acorde derogare pentru recoltarea preventivă a 520 de urşi, arătând că animalele s-au înmulţit foarte mult, pun în pericol vieţile oamenilor şi provoacă numeroase pagube materiale.
O mare parte din vină pentru faptul că urșii coboară din păduri în zonele locuite o au chiar oamenii care îi hrănesc cu pufuleți, biscuiți sau napolitane pe marginea drumului, spune ministrul Mediului, Costel Alexe.
Aflat într-o vizită de lucru la Brașov, oficialul a avertizat zilele trecute că „ursul este un animal sălbatic, nu de companie”, și a făcut apel la populație să adopte un comportament civilizat.
Cei care totuși doresc să admire urșii în habitatul lor natural, o pot face în siguranță și fără a interacționa direct cu ei, la aproximativ patru kilometri de Balvanyos Resort, pe drumul spre Lacul Sfânta Ana, la Observatorul de urși.
(Ioana Ardeleanu)
Foto arhiva