Ştiri locale

Primarul Antal Árpád: „Voi propune să avem o zi a prieteniei româno-maghiare”

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, propune ca data de 16 decembrie să fie proclamată Ziua prieteniei româno-maghiare – o zi în care cele două comunităţi să îşi poată afişa simbolurile împreună.

Într-un interviu la We Radio, edilul a motivat alegerea acestei date ca fiind începutul Revoluţiei din 1989, când la Timișoara, ceea ce pornise ca o manifestație de susținere a pastorului reformat Tőkés László s-a transformat într-o revoltă socială care a dus la sfârșitul regimului comunist.

Publicitate

Discuţiile pe tema arborării însemnelor comunităţii maghiare se reaprind în fiecare an, în special în preajma Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, marcată pe 15 martie.

În cadrul interviului, edilul a fost întrebat de un ascultător We Radio când va fi posibil ca însemnele comunităţilor română şi maghiară să fie afişate împreună, atât de 1 Decembrie, cât şi de 15 Martie.

„Avem nevoie de o lege care să ne permită arborarea simbolurilor comunității secuiești, în acest moment acest lucru nu este reglementat. Cât despre 15 Martie, este Ziua maghiarilor de pretutindeni. Chiar am propus, și o voi face și oficial în săptămânile următoare, să găsim o zi – ar putea fi 16 decembrie Ziua prieteniei româno-maghiare. Este ziua în care a pornit Revoluția de la Timișoara. Pornind de la un etnic maghiar din Timișoara, toți timișorenii, indiferent de naționalitate, s-au solidarizat, apoi toată țara, iar Ceaușescu a fost dat jos. Eu cred că ar putea fi o zi a prieteniei româno-maghiare în care să ne punem simbolurile alături. Sunt pentru conviețuirea pașnică între diferite comunități, nu cred că există vrajbă între politic și oamenii de rând”, a spus edilul.

În ceea ce priveşte îmbunătățirea relațiilor dintre cele două comunităţi, primarul spune că va rămâne în continuare deschis, însă subliniază că pentru o relaţie normală trebuie să existe deschidere și „de partea cealaltă”.

„Pentru o relație normală trebuie să existe deschidere și de partea cealaltă, pentru că eu nu pot dialoga singur. Este foarte important să dialogăm, să existe foarte multă empatie, să dispară prejudecățile”, a mai spus primarul.

La fel ca în ultimii doi ani, Antal Árpád a fost amendat cu suma de 10.000 de lei de Prefectura Covasna pentru decorarea oraşului cu steaguri şi cu cocarde roşu-alb-verde pe data de 15 martie.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio