Ştiri locale

Primarul Antal Árpád: „Suntem printre singurele oraşe din România care nu au sacrificat zonele verzi pentru parcări”

Mai multe persoane din Sfântu Gheorghe au transmis o scrisoare deschisă, adresată primarului Antal Árpád și conducerii Asociației Vadon, pentru a-și arăta nemulțumirea față de intenția autorităților locale de a înființa un parc zoologic în zona dinspre stațiunea Şugaş Băi.

Semnatarii susțin că zona în care Municipalitatea intenționează să amenajeze parcul cu animale sălbatice nu este potrivită întrucât proiectul ar pune în pericol flora protejată de lege, prin creșterea turismului.

Publicitate

Într-o conferință de presă, primarul Antal Árpád a transmis că viitorul parc va găzdui doar animale sălbatice şi păsări specifice faunei Carpaţilor de curbură, nu şi animale exotice, și va putea fi folosit pentru activităţi pedagogice şi de educaţie ecologică, fără a afecta mediul înconjurător.

Eu cred că municipiul Sfântu Gheorghe are o conducere verde a oraşului, cred că pot spune liniştit, în numele colegilor, că noi suntem verzi, ţinem ca acest oraş să fie din ce în ce mai verde, nu dorim să sacrificăm şi cred că suntem printre singurele oraşe din România care nu au sacrificat zonele verzi pentru parcări, de exemplu. Este o presiune foarte mare pentru noi. Nu vrem să luăm animale din libertate şi să le ducem în captivitate, ci vrem să aducem animale captive, care sunt din zona noastră, nu lei sau elefanţi şi alte animale exotice. Vrem să fie ceva educativ şi nu cred că prin asta stricăm mediul înconjurător, pentru că vor fi în habitatul lor propriu şi le oferim posibilitatea copiilor să se întâlnească în condiţii de siguranţă cu aceste animale care sunt în jurul nostru oricum. Urşii şi mistreţii oricum vin în oraş, de ce să nu ne întâlnim cu ei în condiţii de siguranţă? Aceste persoane (semnatarii scrisorii – n.r.) nu se luptă și cu cei care pun presiune pe noi să renunţăm la spaţiile verzi pentru a face parcări, de exemplu, ci noi ne luptăm”, a declarat primarul Antal Árpád.

Viitorul parc zoologic ar urma să se întindă pe o suprafaţă de circa 16 hectare de păşune, pusă la dispoziţie de Primăria Sfântu Gheorghe, în zona pârâului Nadăş, la vest de izvorul Honvéd, iar autoritățile locale sunt de părere că proiectul ar putea contribui la dezvoltarea turismului din judeţul Covasna, estimându-se că în primul an de funcţionare ar putea atrage circa 50.000 de vizitatori, iar din al doilea an, între 65.000 şi 75.000 de vizitatori.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio