Ştiri locale

Primarul Antal Árpád: „România nu este doar țara etnicilor români, ci și a națiunilor conlocuitoare”

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, care a fost prezent la meciul de duminică seara dintre Sepsi OSK și U Craiova 1948, a catalogat drept incalificabil comportamentul galeriei oaspeților, care a dus la suspendarea partidei în minutul 26. Edilul a subliniat că statul român are datoria de a lua măsuri ferme împotriva manifestărilor xenofobe, pentru a preveni escaladarea tensiunilor în relația dintre comunități.

Într-un mesaj postat, luni seara, pe pagina sa de Facebook, Antal Árpád a punctat că „România nu este doar țara etnicilor români, ci și a națiunilor conlocuitoare”, amintind, printre altele, și faptul că mulți dintre sportivii maghiari au adus glorie României.

„Referitor la isteria care s-a creat în urma meciului Sepsi-Craiova, dorim să le spunem prietenilor noștri români următoarele: este important să înțeleagă că România este și țara noastră, nu suntem imigranți economici, trăim pe pământul nostru natal. De altfel, mulți sportivi maghiari au adus glorie României, precum Szabó Kati, Balázs Jolán, Incze Kriszta, Tófalvi Éva, Szőcs Bernadett, Novák Károly Eduárd, Bölöni László, Bodola Gyula, Jenei Imre, Csipler Sándor, Derzsi Ede, Gáll Lajos, Kovács István, Paneth Farkas, Somodi István, Simon László, Stahl Istvánné Jencsik Katalin, Vákár Lajos, etc. Din păcate, acești suporteri cu un comportament incalificabil nu au fost învățați la școală de către profesori, și nici acasă de către părinți, că în această țară nu trăiesc doar români, că România nu este doar țara etnicilor români, ci și a națiunilor conlocuitoare, iar respectul față de minorități este o chestiune de civilizație și de educație”, a scris edilul.

Acesta consideră că provocatorii trebuie excluși de pe stadioane, „pentru a putea trăi împreună în pace și liniște”.

„Nu trebuie să uităm că în vecinătatea noastră se desfășoară un război, așa că statul are datoria de a lua măsuri ferme împotriva unor astfel de manifestări, pentru a preveni escaladarea tensiunilor în relația dintre comunități. Cel mai important este să putem trăi împreună în pace și liniște și, în acest scop, astfel de provocatori trebuie excluși din stadioane. Sunt sigur că toți oamenii normali sunt de acord cu acest lucru”, a mai scris primarul.

Duminică, imediat după incidentul din timpul partidei, Antal Árpád a criticat modul în care suporterii extremiști „își bat joc de fotbal și sport, prin ura necalificată față de maghiari”. Edilul a salutat decizia arbitrului Andrei Chivulete, care a oprit meciul din cauza scandărilor suporterilor olteni.

Amintim că meciul dintre Sepsi OSK şi U Craiova 1948, din etapa a 23-a a Superligii de fotbal, a fost suspendat definitiv la scorul de 0-0. În minutul 26, arbitrul Andrei Chivulete a trimis cele două echipe la vestiare, iar după o întrerupere de zece minute, jucătorii au revenit pe teren şi jocul a fost inițial reluat. Cu toate acestea, arbitrul a suspendat definitiv meciul după doar câteva zeci de secunde, din cauza scandărilor xenofobe.

Patronul clubului, Diószegi László, a declarat că galeria echipei oltene „a venit cu scandal” pentru a se răzbuna pe conducătorul echipei favorite, Adrian Mititelu.

Gruparea olteană „aruncă pisica” peste gardul covăsnenilor

Oficialii grupării oltene au transmis că nu au organizat deplasarea suporterilor la această partidă, iar  „singura entitate responsabilă pentru respectarea legii şi a regulamentelor în timpul desfăşurării meciului” este Sepsi OSK, întrucât și-a asumat accesul tuturor fanilor pe stadion.

„Clubul nostru nu are nicio implicare în organizarea acestui meci. Nu am solicitat bilete pentru suporteri în acest sens. Prin urmare, nu putem fi răspunzători sub nicio formă de manifestările suporterilor în timpul acestui meci de fotbal. Echipa Sepsi OSK şi-a asumat accesul tuturor fanilor pe acest stadion şi, prin urmare, este singura entitate responsabilă pentru respectarea legii şi a regulamentelor în timpul desfăşurării meciului. Orice altă interpretare contravine prevederilor legale şi nu poate fi încălcată de niciun membru al niciunei comisii dintr-o ţară civilizată. În concluzie, considerăm că echipa noastră este absolvită de orice vină cu privire la organizarea acestui meci de fotbal”, au transmis oficialii U Craiova 1948.

Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Fotbal este așteptată să ia o decizie în urma incidentelor din timpul partidei de duminică.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio