Ştiri locale

Primarul Antal Árpád: „Prin Ordonanța trenuleț, Guvernul tocmai a furat 2,4 miliarde de euro de la autoritățile locale”

Coaliția de guvernare confiscă circa 27% din impozitul pe venit care va fi încasat în 2024 de primăriile din România – o adevărată lovitură pentru unitățile administrativ teritoriale într-un an cu patru runde de alegeri. Joi, în ultima conferință de presă organizată în acest an, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a declarat că în formula actuală a bugetului pentru anul viitor, banii din impozitul pe venit nu vor mai reveni autorităților locale, ci vor merge către bugetul de stat.

Potrivit acestuia, măsura a fost introdusă în așa-numita „Ordonanță trenuleț”, în care a fost strecurată o propoziție care va duce la pierderi de 12 miliarde de lei din bugetele autorităților locale. Edilul a mai precizat că autoritățile locale au luptat ani întregi pentru ca impozitele pe venit să se verse la bugetul local.

Publicitate

„Guvernul tocmai ne-a furat 12 miliarde de lei, ăsta este termenul corect: a furat de la autoritățile locale 12 miliarde de lei, și nici măcar prin adoptarea bugetului local, ci a ascuns o propoziție în această Ordonanță trenuleț, dar acea propoziție înseamnă minus 12 miliarde de lei anul viitor pentru autoritățile locale. Cel mai important venit pentru autoritățile locale este cel provenit din impozitul pe venit. Ne-am luptat foarte mult să ajungem în situația în care 100% din acest impozit pe venit rămâne la autoritățile locale, la diferite niveluri. În anii precedenți au mai fost mici furtișaguri din partea Guvernului, dar le-am acceptat pentru că s-au dat niște reduceri la diferite categorii: constructori, agricultură, industrie prelucrătoare, alimentară și IT. Deci printr-o decizie a Guvernului, prin care a dat niște facilități cetățenilor, a luat bani de la noi, pentru că acești cetățeni nu mai plătesc impozit pe venit, deci nu mai ajung sumele la noi. Am acceptat pentru că trăiesc în comunitățile noastre, în orașele, satele noastre, chiar dacă asta a însemnat o pierdere de peste un miliard de euro la nivel național anul trecut, de exemplu”, a explicat primarul.

Potrivit acestuia, măsura nu a fost anterior discutată sau supusă consultării publice și, în ciuda faptului că a existat și un amendament prin care se cerea eliminarea acestei prevederi, membrii coaliției nu l-au votat.   

„Nu a fost corect ceea ce a făcut Guvernul (…) Dacă ne uităm doar la buget vedem că nu se schimbă nimic, tot 100% din impozitul pe venit rămâne la autoritățile locale. Problema e că în această Ordonanță trenuleț a inserat o propoziție care spune că impozitul pe venit din pensii, dividende și venituri bancare rămâne 100% la bugetul central. Asta înseamnă fix 12 miliarde de lei, deci aproximativ 2,4 miliarde de euro bani luați de la autoritățile locale. Nu poți să ai o politică predictibilă când de la o zi la alta Guvernul îți ia atâția bani. Nu a fost nicio consultare, nu s-a discutat nimic pe tema asta. Eu am fost surprins de atitudinea autorităților PSD-PNL, cu toate că tot UDMR a observat, tot noi am depus amendamentul, am vorbit peste tot, și toate asociațiile – Asociația Municipiilor din România, Asociația Consiliilor Județene, Asociația Orașelor și Asociația Comunelor – împreună am susținut în Parlament să se elimine această propoziție, dar nu s-a eliminat, pentru că cei de la PNL și PSD nu au votat amendamentul”, a mai explicat Antal Árpád.

Cu toate acestea, edilul spune că mai există o speranță ca situația actuală să fie corectată la începutul anului viitor, când Ordonanța va ajunge în Parlament.  

„Mai avem o șansă, pentru că această Ordonanță de urgență va intra în februarie în Parlament, pentru că trebuie o lege de aprobare, deci poate că la sfârșitul lunii februarie se elimină, asta însemnând că vom pierde doar 2 miliarde de lei. Fiecare lună înseamnă un miliard de lei în minus, chiar dacă se corectează (…) Este un furt al Guvernului de la autoritățile locale. Dacă UDMR era în decembrie la guvernare, un asemenea furt de la autoritățile locale nu se întâmpla”, a mai spus primarul.

Și deputatul UDMR Miklós Zoltán a criticat măsurile incluse în această ordonanță, declarând miercuri, la dezbaterile din plenul reunit privind bugetul de stat pe 2024, că în ultima perioadă Guvernul a lansat mai multe atacuri la adresa primăriilor, fiind blocate posturi și limitând modul de cheltuire a banilor.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio