Ştiri locale

Primarul Antal Árpád: „Interesul Primăriei este ca salariile oamenilor să fie cât mai mari”

Construirea de locuințe ANL și sociale, programe de sprijin pentru plata chiriilor, dar și programe de stimulare a mediului de afaceri pentru crearea de noi locuri de muncă în oraș – sunt o parte dintre „instrumentele” de care Primăria Sfântu Gheorghe se folosește pentru a veni în sprijinul tinerilor din municipiu.

Invitat vineri într-un interviu la We Radio, primarul Antal Árpád a răspuns și întrebărilor puse de ascultători, una dintre ele fiind: „Cum sprijină Primăria Sfântu Gheorghe tinerii care lucrează pe salariul minim să își cumpere locuințe?”.

Publicitate

„Vom mai construi locuințe ANL, construim locuințe pentru tineri și în alte zone, oferim și teren, mai mult de atât, sincer, nu știu ce poate să facă o primărie. Tot ce permite legea, astăzi, în România noi am făcut. Nu cred că mai există vreo primărie în România unde oferta este atât de largă: de la sprijin pentru chirie, la locuințe ANL și până la locuințe sociale. Da, este o problemă nivelul de salarizare la nivelul județului, și aici voi face o analiză foarte amplă pe zona municipiului Sfântu Gheorghe pentru că parcă am trăi în niște lumi paralele. Dacă merg la o întâlnire cu oamenii de afaceri, ei îmi spun că niciunul dintre ei nu dă salariul minim pe economie, dacă ascult ce zice lumea pe stradă parcă toată lumea ar lucra cu salariul minim pe economie. Este o harababură totală în ceea ce privește comunicarea și chiar mi-am propus să-mi asum acest lucru, de a media între instituții, și de a vedea o situație foarte clară din acest punct de vedere. E important să știm adevărul”, a răspuns primarul.

„Interesul Primăriei este ca salariile oamenilor să fie cât mai mari”

În ceea ce privește vocile care susțin de câțiva ani că autoritățile locale împiedică firmele din județ să acorde salarii mai mari, edilul a explicat din nou că interesul Primăriei este ca salariile locuitorilor să fie cât mai mari, cota din impozitul pe venit fiind principala sursă de venit a autorităților locale.

„Asta este o legendă urbană, o minciună, și este pur și simplu împotriva interesului Primăriei. Interesul Primăriei este ca salariile să fie cât mai mari, pentru că veniturile principale ale Primăriei sunt din impozitul pe venit. Dacă salariul este mic, atunci suma care vine din impozitul pe venit la Primărie este mică, dacă salariul este mai mare, cota parte care vine este mai mare. Dacă cineva are informații că două firme s-au înțeles să dea salarii mai mici pentru cetățeni, trebuie mers la Consiliul Concurenței, pentru că asta înseamnă o concurență neloială. Există niște pârghii legale, dacă există informații clare, dar după zvonuri și legende urbane nu putem să facem politici publice și nici să intervenim ca autorități. Interesul meu ca primar este ca aici firmele să dea salarii mai mari, nu mai mici. Noi nici n-am avea pârghii să impunem așa ceva, dar ar fi și împotriva logicii, împotriva intereselor noastre. Dacă firmele se înțeleg între ele, este din nou ilegal. Dacă cetățenii nu au curaj să semnaleze acest lucru, să vină la noi și vom semnala noi către Consiliul Concurenței”, a subliniat primarul.

Sprijin pentru deschiderea de noi afaceri

Întrebat cum se implică Primăria pentru ca tinerii să aibă „salarii decente”, edilul subliniază că prin intermediul programelor disponibile în prezent, orice persoană interesată poate accesa fonduri europene pentru a porni o afacere, respectiv pentru a crea locuri de muncă, și îi încurajează pe locuitorii orașului „să aibă inițiativă”.

„Vreau să încurajez oamenii să aibă inițiativă, atât oamenii de afaceri cât și oamenii simpli. Fiecare om de afaceri, înainte să devină om de afaceri, a fost angajat undeva, și până la urmă toată lumea are această posibilitate, dacă are încredere în sine, dacă are o idee bună. Astăzi chiar există zeci și sute de posibilități de a atrage niște fonduri pentru a începe o afacere. Eu chiar îmi doresc acest lucru, pentru că acel cetățean care acum caută un loc de muncă s-ar putea ca peste jumătate de an să poată să ofere loc de muncă pentru câteva persoane, dacă astăzi începe o afacere, atrage niște fonduri europene. Atât el cât și comunitatea pot câștiga din acest lucru (…) Visul fiecărui primar este ca în orașul pe care îl conduce să trăiască oameni fericiți, oameni care au salarii mari, deci tot ce poate să facă o primărie în acest sens, noi am făcut. Avem Parcul Industrial unde pot veni firmele dacă cineva vrea să investească, dăm ajutor de minimis întreprinderilor mici și mijlocii. Este nevoie de inițiativă, și să ajungem ca înainte să întrebăm ce face primăria, să ne punem întrebarea: ce facem noi pentru oraș și pentru noi înșine? Să fim cu toții mai proactivi și să încercăm să creăm locuri de muncă, să începem cu lucruri mici, dar să avem inițiativă, este foarte important!”, a spus Antal Árpád.     

Interviul integral acordat de primarul Antal Árpád pentru We Radio poate fi ascultat AICI.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio