Ştiri locale

Primarul Antal Árpád despre problema urșilor: „Nu cred că este treaba unui primar să stea noaptea prin păduri să decidă soarta unui urs”

Problema de fond în ceea ce privește gestionarea populației de urs brun din România pornește de la faptul că deciziile sunt luate de autoritățile din București care nu se confruntă cu astfel de probleme, a spus joi, într-o conferință de presă, primarul Antal Árpád, care afirmă și că nu este normal ca decizia de a ucide sau nu un animal să cadă în sarcina unui primar.

„Când vorbim de protecția unui animal, trebuie să vedem trendul. În mod normal ar trebui să știm care este numărul ideal de urși în România și față de acel număr ideal, să vedem trendul unde este (…) Problema e că nu știm câți urși sunt în România. Vânătorii spun că sunt 12.000, verzii spun că sunt 4.000. Eu, sociolog fiind, cred că exagerează și vânătorii, pentru că au interesul să vâneze mai mult, și exagerează și verzii care au interesul să primească bani de la UE să protejeze urșii (…) Este evident că trendul este în creștere, este evident că ursul nu are loc în pădure. Eu sunt un iubitor al ursului, sunt mândru că în Secuime sunt urși, este un simbol al zonei, dar mie îmi place ursul în pădure, nu în oraș sau cerșind la marginea drumului, nu-mi place ursul care este lovit de tren sau mașină. Trebuie văzut ce e de făcut ca să nu mai fie urs în oraș, să nu mai fie urși loviți de tren, sau care cerșesc la marginea drumului”, a spus primarul.

În urmă cu două săptămâni, un urs care a intrat în mai multe gospodării din municipiu, și a cărui prezență a fost semnalată în zona străzii Mileniului din cartierul Simeria, fiind emise avertizări Ro-Alert, a fost ucis după ce a devenit agresiv. Două zile mai târziu, însă, o nouă alertă anunța prezenta unui alt urs pe aceeași stradă. Edilul a explicat că ursul este un animal teritorial iar în momentul în care animalul recoltat nu și-a mai făcut simțită prezența în zonă, locul i-a fost luat de un alt urs.

„Problema de fond este locul în care se ia decizia, iar locul unde se ia decizia nu se confruntă cu această problemă, pentru că în Cișmigiu încă nu a fost urs. Cuvântul-cheie în ecuația asta e încă. Nemaivorbind de absurditatea situației, nu cred că treaba unui primar la 1:30 noaptea este să stea prin păduri sau la marginea orașului să se uite la un urs și să ia o decizie. Eu nu sunt nici vânător, nici biolog, sunt un amărât de sociolog și mă cheamă acolo specialiști și mă întreabă ce facem cu ursul. În situația ursului prins săptămâna trecută, am avut noroc, pentru că era curent electric, camerele video funcționau, iar ursul avea o dunguliță albă, deci era ușor de identificat, era același urs care a fost filmat pe str. Cânepei, pe str. Borviz. Că mâine-poimâine mă cheamă un procuror să mă întrebe de ce am decis să fie adormit ursul, și eu trebuie să iau legea să văd ce scrie, să demonstrez că ursul nu a venit pentru prima dată în oraș, e același, a fost agresiv. Toate aceste condiții din lege au fost respectate. A fost alungat, s-a întors, (…) și atunci s-a luat decizia să fie recoltat. Asta s-a întâmplat sâmbătă dimineața, iar luni seara a venit următorul urs. A simțit că acolo s-a eliberat o zonă și în 48 de ore a venit alt urs, un pic mai măricel, mai închis la culoare. Eu luni noaptea căutam ursul ăsta pe întuneric, nu l-am găsit”, a mai spus primarul.

Conform legii, primarul sau viceprimarul se află în fruntea Comitetului de intervenție, din care mai fac parte gestionarul fondului de vânătoare, reprezentanți ai jandarmeriei și un medic veterinar. Edilul spune că Guvernul nu își asumă deciziile delicate, pasându-le în sarcina autorităților locale.

„Să îmi dea decizia prin care pot să influențez numărul de urși, și după aceea sunt de acord, dar partea de reglementare a numărului de urși e la București, și îi doare în cot de problemele noastre, iar partea nasoală în care tu trebuie să decizi viața sau moartea animalului ți se aruncă ție. Nu e ok. Dincolo de simpatiile mele față de urși, pe mine mă interesează să nu vină ursul în oraș, iar atâta timp cât ursul va veni în oraș, evident, conform legii, voi interveni. Am avut deja comentarii din partea unora că dacă nu se tăia nu știu unde pădurea, ce bine ar fi putut să trăiască ursul acolo. Dar asta e problema că, de fapt, pentru urs o pădure tăiată, cu vegetație mică, este mult mai bună decât o pădure deasă, pentru că e cămară pentru urs zona care e tăiată”, a mai spus primarul.

În urmă cu două săptămâni, edilul a declarat că prezența urșilor în localități este o dovadă a faptului că autoritățile centrale nu au luat deciziile care se impun în ultimii mai bine de 6-7 ani, ducând astfel la compromiterea relației de coexistență dintre om și urs.

Între timp, Ordinul ministrului Mediului pentru aprobarea nivelului de intervenție şi prevenţie în cazul speciei urs brun a fost publicat în Monitorul Oficial. Numărul maxim de derogări aplicabile la nivel naţional este de 220 de exemplare, din care 140 de exemplare la nivel de prevenire a pagubelor şi atacurilor asupra populaţiei și 80 la nivel de intervenţie, potrivit Spotmedia.ro.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio