
Primarul Antal Árpád despre petiţia USR pentru un parc nou în Simeria: „Ideea este una bună, lăudabilă, dar acolo e teren privat, nu putem face”
Conducerea USR Covasna a inițiat săptămâna aceasta o petiție online prin care cere autorităților locale din Sfântu Gheorghe să amenajeze un nou parc în cartierul Simeria, motivând că municipiul „stă rău la capitolul parcuri urbane”, având un singur parc, respectiv Parcul Elisabeta, „care în alte orașe ar fi catalogat ca un simplu scuar sau parc de cartier”.
Conducerea USR afirmă că Simeria este unul dintre cartierele cu cea mai mare densitate de locuitori din oraș, având numeroase instituții publice, unități de învățământ și săli de sport, astfel că este „primordială” crearea unui nou parc. Pentru amenajarea parcului, sursa citată propune terenul cuprins între străzile Pădurii la Sud și Vest, strada Lósy-Schmidt Ede la Nord și de străzile Béla Bartók și strada Ghioceilor la Est. Cu toate acestea, o parte din terenul respectiv nu este reglementat juridic, iar cealaltă parte este în proprietate privată.

Joi, într-o conferință de presă, primarul Antal Árpád a explicat că de aproape două decenii pentru zona respectivă există un plan urbanistic zonal, însă ar exista posibilitatea ca un nou parc să poată fi amenajat pe un alt teren, respectiv în zona „Kolcza-gödör”, care deocamdată nu este reglementat din punct de vedere juridic.
„Ideea este una bună, lăudabilă și cred că suntem pe aceeași platformă cu USR-ul, că ar fi super să mai facem parcuri în oraș. Am spus de foarte multe ori că orice inițiativă, indiferent de la cine vine, dacă este viabilă, realizabilă, eu sunt partener, nu am nicio problemă în a realiza ideile altora dacă propunerile sunt bune. Problema cu această petiție este că, înainte să o pornească, nu au făcut o minimă verificare a situației juridice a acelor terenuri despre care vorbesc că ar trebui să facă Primăria parc pe ele. O parte din zona respectivă nu este reglementată juridic, iar o parte este în proprietate privată. Zona cea mai expusă, unde s-ar putea face acest parc, este în proprietate privată și există un plan urbanistic zonal făcut în 2006 și aprobat în 2007, deci are aproape 20 de ani. Se numește Parc de locuit Világlátó, e un proiect, iar eu nu am cum să fac parc pe terenuri private unde sunt PUZ-uri aprobate. I-am și scris un mesaj domnului președinte de la USR, că era mai simplu să mă întrebe înainte să lanseze petiția, pentru că nu m-ar fi pus în situația în care să ies în presă și să spun că nu e realizabil ceea ce au propus”, a explicat primarul.
Întrebat dacă instituția pe care o conduce ar fi dispusă să cumpere terenul propus de USR pentru amenajarea unui parc, în eventualitatea în care proprietarul l-ar vinde, edilul a explicat că pentru suprafața respectivă costurile sunt mult prea mari.
„Eu aș fi dispus, dar în zona respectivă metrul pătrat de teren în euro e mai aproape de 3 cifre decât de o cifră și nu văd cum ar putea Primăria să dea câteva milioane de euro să cumpere un teren, și vorbim despre un teren destul de mare. Este zona asta, se numește Kolcza-gödör, care acum are destul de multe tufișuri și e un loc unde și urșii merg cu mult drag, iar dacă reușim să o reglementăm din punct de vedere juridic, să o intabulăm pe numele Primăriei, atunci ar putea fi curățată și amenajată cât de cât”, a mai spus edilul.
În ceea ce privește afirmația că la Sfântu Gheorghe există doar parcul central, care „ar fi catalogat ca un simplu scuar sau parc de cartier”, Antal Árpád a amintit că autoritățile locale au în derulare mai multe proiecte care vizează amenajarea de parcuri. Edilul a punctat că inclusiv lacul de la Gară va deveni parc și va dispune de terenuri de sport, spații verzi și zone de alergare, prin felul în care va fi reamenajat.
„Mai am o problemă: cei de la USR au spus că parcul nostru nu e parc. Eu refuz asta, eu cred că parcul nostru e un parc adevărat și frumos, și am mai făcut un parc lângă cimitir, unde era o platformă de gunoi, deci nu este adevărat că nu s-au făcut parcuri. E adevărat că ar fi nevoie de mai multe parcuri, și eu îmi doresc acest lucru, dar pentru asta trebuie să identificăm locul unde poate fi realizat acest parc. Lacul de la Gară, prin felul în care îl reamenajăm acum, va deveni mai mult decât a fost, pentru că va fi teren de sport, pistă de alergare (…) Am făcut parc la Câmpul Frumos, facem în cartierul Ciucului, iar zona Simeria are pădurea acolo, și eu mai ies cu câinele în pădure, n-am nevoie de un parc să ies în zona verde. Deci este o idee bună, e nevoie de parcuri, dar acolo nu putem să facem”, a conchis primarul.
Amintim că autoritățile locale au în plan modernizarea tuturor locurilor de joacă din municipiu, iar în Parcul Elisabeta va fi amenajat un teren modern şi sigur pentru copii, conform standardelor europene, care va cuprinde și un spațiu de socializare pentru tineri și părinți, valoarea proiectului fiind de peste 1.2 milioane de lei.
De asemenea, fostul lac de agrement de la Gară, care în prezent este reabilitat, va fi reintrodus în circuitul public printr-un proiect cofinanțat din fonduri europene, investiție care se cifrează la aproape 18 milioane de lei. Proiectul prevede, printre altele, crearea de spații verzi pentru relaxare pe o suprafață de aproximativ 3 hectare, amenajarea unor alei pietonale din dale de piatră, pe o suprafață totală de peste 1.400 mp, piste de alergare, terenuri de baschet și fotbal și un teren de sport.
La finalul lunii iulie, o bază sportivă multifuncțională de ultimă generație, unde locuitorii pot practica mai multe sporturi, cum ar fi tenis de masă, minifotbal, baschet, badminton și antrenamente de fitness în aer liber, a fost inaugurată la Câmpul Frumos, iar un teren de sport similar se construieşte şi în cartierul Ciucului din Sfântu Gheorghe.
Și momentul inaugurării primului skate park din municipiu, amenajat în cartierul Simeria, în apropierea Sălii Sporturilor „Szabó Kati”, se apropie, urmând să le ofere tinerilor și locuitorilor din zonă un spațiu cu zone de odihnă și relaxare, dar și o pistă de pump track pentru sportivii intermediari și avansați.
(Ioana Ardeleanu)