
Primarul Antal Árpád despre ordonanța austerității: „Am convingerea că reprezentanții Guvernului au înțeles că nu poate fi adoptată în această formă”
Ordonanța de reducere a cheltuielilor bugetare propusă de Guvern înseamnă blocarea administrației locale și distrugerea culturii și a sportului, iar dacă va fi adoptată în forma actuală, va fi atacată la Curtea Constituțională, a spus primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád.
Săptămâna trecută, o delegație a Asociației Municipiilor din România (AMR), din care a făcut parte și edilul, s-a reunit la București unde au avut loc discuții cu reprezentanții Ministerului Finanțelor, despre viitoarele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, propuse prin proiectul de ordonanță încă neasumat de Guvern.
Joi, într-o conferință de presă, Antal Árpád a declarat că toți membrii AMR, indiferent de orientarea politică, au prezentat „un punct de vedere unanim”, și și-a exprimat convingerea că reprezentanții Guvernului au înțeles că așa-numita ordonanță a austerității nu poate fi adoptată în forma actuală.
„Am avut două întâlniri la București, una cu ministrul Finanțelor și una cu ministrul Dezvoltării. Cu ministrul Finanțelor ne-am întâlnit o delegație a Asociației Municipiilor din România și am discutat despre această ordonanță care încă nu a fost asumată de Guvern, dar în fiecare săptămână mai primim pe surse niște variante updatate. Delegația AMR a avut un punct de vedere unanim, ne-am înțeles, nu există diferențe de opinie între primari, indiferent de orientarea politică, de regiunea din care suntem, ș.a.m.d.. Am spus că în această formă, această ordonanță înseamnă blocarea administrației locale, distrugerea culturii și a sportului, și am convingerea că reprezentanții Guvernului au înțeles mesajul transmis de noi, că în această formă nu poate fi adoptată această Ordonanță”, a spus primarul Antal Árpád.
Principala temă abordată în cadrul reuniunii de lucru a fost legată de măsurile fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice și descentralizarea / regionalizarea serviciilor publice, membrii AMR expunându-și propunerile în acest sens și convenind ca forma finală a documentului să fie adoptată de comun acord.
În cadrul conferinței de joi, primarul Antal Árpád a explicat, printre altele, că România nu se va putea încadra în deficitul de 4,4% din PIB asumat pentru acest an, singura soluție fiind renegocierea, fapt care va afecta și bugetul pentru anul viitor.
„Noi avem o problemă cu deficitul. România este singura țară din Uniunea Europeană care are monitorizare pe deficit. Noi ne-am asumat 4,4% din deficit pe anul acesta, dar nu se va putea rezolva, orice s-ar face, în septembrie nu vom putea să ne încadrăm în acest deficit. Practic, trebuie renegociat la 5-6%, trebuie văzut unde se renegociază, dar, evident, când renegociezi pe anul acesta, trebuie să renegociezi și pentru anul viitor. Măsurile pe care le iei acum au influență mult mai mare pe bugetul de anul viitor. Înainte de 1 octombrie nu va apărea această ordonanță, pentru că Guvernul nu și-a asumat-o, nu cred că și-o va asuma înainte să se întoarcă de la Bruxelles. Când și-o va asuma, trebuie să intre în transparență publică, deci e imposibil să fie adoptată înainte de 10 septembrie. Mai trebuie să intre în Parlament, pentru că e Ordonanță de Urgență, Parlamentul mai modifică, o mai atacăm și la Curtea Constituțională dacă rămâne în forma actuală, nici nu se pune problema, și atunci se vor crea alte probleme”, a mai spus primarul.
Săptămâna aceasta (31 august – 1 septembrie), miniștrii de resort vor merge la Bruxelles pentru renegocierea PNRR. Premierul României, Marcel Ciolacu, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș și reprezentanții Comisiei Europene vor discuta despre pachetul de măsuri fiscale și rectificarea bugetară propuse prin proiectul de ordonanță de urgență. De asemenea, premierul va avea o discuție cu Executivul de la Bruxelles despre deficitul bugetar.
Potrivit HotNews.ro, Marcel Ciolacu intenționează să negocieze cu oficialii Comisiei Europene creșterea deficitului de la 4,4% la 4,9% din PIB pentru 2023, astfel încât să nu existe sancțiuni sau probleme în respectarea PNRR.
(Ioana Ardeleanu)